La Policia Local assoleix l'equiparació salarial amb els Mossos d'Esquadra
Vehicles de la Policia Local de Cambrils |
El ple extraordinari d'ahir va aprovar l'equiparació salarial de la Policia Local amb els Mossos d'Esquadra, fruit de l'acord aconseguit entre l'equip de govern, el cos de seguretat i els sindicats policials. Recordem que fa uns mesos va esclatar el conflicte en el sí de la Policia Local, amb un clima de treball que els sindicats definien com "insostenible". Aquesta situació va desembocar en la sortida del cap Josep Francesc Martínez, el segon dels tres caps de la Policia Local al llarg d'aquest mandat.
En els tres propers anys s'anirà incrementant el sou fins els 38.000 euros anuals
L'acord arribat amb la Policia Local, segons va manifestar Robert Benaiges a Revista Cambrils Diari Digital, es tradueix en una sèrie de millores i compromisos. Quant a la retribució salarial, es produeix una equiparació amb els Mossos d'Esquadra, que s'anirà produint progressivament en els tres propers anys. Aquest 2011, el sou se'ls hi incrementarà un 33%, l'any 2012 un 33% i l'any 2013 un 34%. En xifres, els agents de la Policia Local de Cambrils cobraran aquest 2011 un mínim de 32.000 euros bruts a l'any, als quals se li sumen d'altres complements, que situarien el sou en uns 34 o 35.000 euros bruts anuals. Finalment, l'any 2013, els agents acabaran cobrant un sou d'entre 37 i 38.000 euros bruts anuals.
Més dies de treball i de formació
El conveni acordat també estableix que les hores de treball s'incrementen en tres dies més de feina. A més, segons va explicar Benaiges, anualment tindran cinc dies que computaran com a formació obligatòria. També, de manera obligatòria, dins de la jornada laboral s'incorporen totes aquestes hores extres que no s'hauran de pagar per serveis extraordinaris com per exemple, en festes com Reis, Carnaval, fires o festes majors. En total, el còmput d'hores anuals se situarà en unes 4.080 hores.
Benaiges va explicar que, "estem en un moment econòmic en què les retribucions dels sous dels funcionaris públics estem molt marcats per decret, però aquest és un tema que fa anys que dura en les seves negociacions. S'ha donat la circumstància que s'ha arribat a l'acord quan s'ha arribat, i la mateixa llei ens permet tenir aquest marge de negociació. Aquest increment en tres anys, es produeix en tres anys perquè la situació econòmica és la que és, però fa temps que s'està treballant en les negociacions. Es necessitava un acord i aquest s'ha negociat amb els sindicats de manera adequada al llarg del temps amb una certa calma, i amb moments de tensió que no dic que no, perquè en qualsevol conflicte laboral hi ha moments de tensió".
L'acord resol d'altres qüestions
L'acord de negociació també resol d'altres qüestions. En relació al tema de comandament, Benaiges va dir que "hem tingut mala sort al llarg d'aquests anys. Hem optat per dos processos diferents a l'hora de seleccionar el cap de la policia local i per circumstàncies no han arribat a bon terme. Joan bergadà va deixar el càrrec per decisió personal (el seu procés de selecció va ser interdepartamental, mentre que Josep Francesc Martínez va ser producte d'un concurs públic. En els dos casos no ha funcionat, i des de la policia ens han demanat que s'assomeixi el comandament per part de l'actual responsable que és Josep Muñoz, fins a les properes eleccions". Per altra banda, també s'ha millorat la reestructuració de serveis especials; com ha de fer-se l'horari de les patrulles comunitàries, les polivalents, les patrulles verdes i també en el tema de formació i de promoció interna, amb cursos de formació obligatoris. Segons l'alcalde, "hem complert tots i cadascun dels elements que vam negociar en els darrers mesos.
El conflicte s'ha tancat i aquest era el compromís assolit pel govern de l'Ajuntament".
Suport de l'oposició, però CiU critica la nefasta gestió del conflicte
Carme Cros va felicitar-se de l'acord assolit i de la resolució del conflicte, però va apuntar que potser es pot produir un greuge comparatiu amb la resta de treballadors de la casa, ja que va 3 anys que s'està negociant la Relació de Llocs de Treball (RLT). Per la seva part, Xavier Martí va aplaudir l'acord, ja que era una vella reivindicació del cos. Quant al tema de la RLT, Martí també va instar al govern a posar fil a l'agulla.
Des de CiU, Mercè Dalmau va mostrar-se satisfeta de l'acord el qual va considerar just i una reivindicació de feia temps. Tot i això, va criticar que aquesta mesura s'hagi produït de manera precipitada i sense planificar. Segons va dir, "aquest hauria d'haver estat un objectiu de legislatura a desenvolupar en 4 anys". La regidora de CiU també va recordar el conflicte que va esclatar alguns mesos i la recol·locació de l'antic cap, al qual s'està dedicant a fer un pla de qualitat de la Policia Local, però cobrant el mateix sou que tenia com a cap. Va criticar la "mala gestió" del conflicte i que el govern malmetés la imatge de la Policia Local davant del ciutadà.
A aquestes crítiques, Benaiges va comentar que la senyora Dalmau sempre volgués "posar ombres", a un conveni el qual s'ha assolit amb un total acord. L'alcalde també va retreure-li que des de CiU només es recordessin de la Policia Local un cop va esclatar el conflicte.