Societat

La Confraria de la Mare de Déu dels Dolors commemora els 200 anys d'existència

Per Lluís Rovira i Barenys

Junta de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors al costat del tabernacle dels Dolors, a la Setmana Santa del 2010

La Confraria de la Mare de Déu dels Dolors celebra, enguany, els 200 anys d'existència i ho fa en un moment associatiu força bo, segons ha explicat la presidenta d'aquesta entitat, Fina Mestres, a revistacambrils.cat. En aquests moments, la Confraria té al voltant de les 600 associades, una xifra que ha augmentat aquests darrers anys ja que segona explica Fina Mestres, quan es va fer càrrec de la presidència de l'entitat, l'any 2006, només eren 235 les sòcies de la Confraria dels Dolors. La junta de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors la completen M. Teresa Freixes, Sisca Franch, Àngels Cinca, Dolors Sabaté, Marcè Franch i M.Carme Pascual.
La Confraria de la Mare de Déu dels Dolors és una de les tres confraries, juntament amb la Congregació de la Puríssima Sang i l'Associació d'Antics Alumnes la Salle, que s'encarrega de la preparació dels actes de la Setmana Santa. Dins d'aquests actes i per tal de commemorar els 200 anys de l'entitat, avui, a 2/4 de 9 del vespre, tindrà lloc, al Centre Cultural, una conferència a càrrec del doctor en Història i llicenciat en economia, Ramon Reixach i Puig, que porta per títol "Els orígens de les confraries i les congregacions de seglars a Catalunya: una vivència "in/actual" afirmativa".

Millores al tabernacle dels Dolors

La Confraria de la Mare de Déu dels Dolors ha fet millores en el tabernacle dels Dolors, de cara a la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant. Han fet una restauració de la corona de la imatge de la verge i s'han fet unes faldilles noves i s'han instal·lat uns llums nous al tabernacle. També s'ha fet un nou sudari de la Pietat i un vestit nou per a la imatge de la Mare de Déu dels Dolors que es fa circular, cada 15 dies, de casa en casa entre les sòcies de l'entitat.
Fina Mestres explica que l'entitat que presideix s'ha anat adaptant als temps, "abans només es podien adscriure persones casades. Quan vam redactar els estatuts nous, l'any 2006, vam posar que es podien adscriure dones majors d'edat independentment que estiguin casades o no". Fina Mestres també recorda que, des de l'inici, la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors era una secció de la Congregació de la Puríssima Sang, "vam preguntar a l'arquebisbat la possibilitat de segregar-nos i ens van dir que sí. Aprofitant això, vam fer els nous estatuts de l'entitat".

Comenta aquest article