El professorat de l'Escola de Música demana una ràpida solució al conflicte "en benefici de la comunitat educativa"
Alumnes de l'Escola de Música en el concert reivindicatiu d'aquest passat dissabte, al port |
El conflicte de l'Escola Municipal de Música encara no s'ha resolt, un cop hem arribat a finals del mes d'abril, un mes en el que s'acostumen a fer les preinscripcions pel curs vinent. El col·lectiu de professores i professors de l'EMMC han fet públic, avui mateix, un comunicat detallant l'origen del conflicte que ha desembocat en la situació actual. En el comunicat els professors de l'EMMC expliquen que fins el mes de setembre de 2012 realitzaven una jornada de 30 hores setmanals, "d'acord amb el que indica el conveni col·lectiu d'ensenyament pel qual ens regim". En el comunicat també es detallen les 30 hores setmanals: 20 són hores lectives, 1 hora de funció tutorial, 3 hores no lectives de preparació de classes i 6 hores que inclouen claustres i reunions. Aquests horaris, tal com s'assenyala en el comunicat, s'aprovaven cada any al Patronat de Música, actual Consell Rector i eren supervisats per l'inspector del departament d'Ensenyament de la Generalitat. Els professors apunten que a part d'aquestes hores també hi ha el temps que dediquen a acompanyar els alumnes a les audicions dels cap de setmana i festius, anar de colònies i assistir a actes organitzats pel propi ajuntament i altres entitats cíviques de Cambrils, "el col·lectiu de professors estem absolutament convençuts que superem amb escreix la nostra jornada reglamentària".
Canvi d'interpretació de les condicions laborals, a proposta del tècnic d'ensenyament
Però la interpretació de l'Ajuntament va canviar el mes d'octubre de 2012, tal com es diu al comunicat, "quan, a proposta del tècnic d'ensenyament, es va considerar que els professors treballaven el 80% de la jornada atès que feien 20 hores lectives i una hora de funció tutorial". Segons el comunicat, "el nostre conveni especifica que tenim l'obligació de realitzar entre 20 i 24 hores lectives però l'Ajuntament no ens ofereix la possibilitat d'ampliar el nombre d'hores lectives fins el màxim permès, ha reduït el temps lectiu de classe d'instrument i ha suprimit diverses assignatures i cursos, fet que ha provocat la reducció de la nostra jornada laboral amb l'únic objectiu de justificar que fem menys hores de les que ens pertoquen". D'altra banda, el comunicat de l'EMMC explica que el sou dels professors del centre no s'actualitza des de l'any 2007 en relació a les taules salarials del conveni. A banda, s'han produït les retallades aplicades a l'administració pública i això suposa que estan cobrant un 30% menys del que els pertocaria. A això cal afegir l'estalvi econòmic que ha suposat l'acomiadament o no renovació de sis professors.
Voluntat negociadora del professorat
Davant d'això, el col·lectiu de professors va posar en mans de la justícia si la modificació unilateral de les condicions de treball era correcta. El Jutjat Social de Reus no els va donar la raó però, posteriorment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va revocar la sentència anterior de manera íntegra. Segons s'explica en el comunicat, "quan se'ns va notificar la sentència, els treballadors vam decidir negociar amb l'Ajuntament la millor manera de resoldre el problema econòmic que suposava l'execució de la sentència. En cap moment el professorat ha demanat que es faci efectiu de manera immediata el compliment de la sentència. La nostra proposta va ser un ERO de reducció de jornada pel proper curs escolar amb la possibilitat de prorrogar-ho pel següent curs, amb la confiança que en un parell d'anys la situació econòmica hauria tornat a la normalitat o en cas contrari l'Ajuntament hauria de prendre les mesures adients".
El comunicat del professorat de l'EMMC es clou amb el desig que es produeixi una "ràpida solució en benefici de la comunitat educativa, especialment dels alumnes, que són els principals beneficiaris de la nostra tasca educativa".