Cultura

Rosana Andreu debuta com a escriptora amb el llibre "Les aventures d'en Nic. El Baix Camp i la Ribera d'Ebre"

Per Berta Ruiz

Presentació del llibre, ahir al vespre. D'esquerra a dreta: Rosana Andreu, Jordi Moretó, Lluís Abella i Jordi Folck

"Les aventures d'en Nic. El Baix Camp i la Ribera d'Ebre" és l'obra amb la què la cambrilenca Rosana Andreu s'estrena com a escriptora. Ahir al vespre, al Centre Cultural, tenia lloc l'acte de presentació del llibre, que ha estat editat per l'editorial reusenca Veus Públiques i il·lustrat per la montbrionenca Irene Gutiérrez. "Les aventures d'en Nic. El Baix Camp i la Ribera d'Ebre" és un llibre infantil basat en la ruta que el cambrilenc Jordi Moretó va realitzar per Catalunya, ara fa dos anys, amb la companyia del ruc Nic i el seu gos Baf. Una original iniciativa que va tenir molta repercussió a les xarxes socials, especialment a Facebook, perquè Moretó anava explicant les diferents etapes de la seva aventura amb la "Rucada del dia".

En marxa el segon llibre centrat en el Priorat

Tal com ha explicat Rosana Andreu a revistacambrils.cat, la idea va sorgir de la mà d'una amiga en comú de la Rosana i en Jordi, la Sandra Veà. "Fa un any i mig, la meva amiga Sandra –que és molt amiga del Jordi– em va comentar que, un cop acabada la ruta seria interessant traslladar-la a un llibre infantil. Per un costat, hi ha un tema de reivindicació del ruc català i per l'altre, el de fer territori. Jo al Jordi no el coneixia, tot i que havia seguit una mica la seva aventura a través de Facebook. Ens van posar en contacte i, a partir d'aquí vam haver de canalitzar la idea i començar des de zero per decidir per a quina franja d'edat seria, si seria molt il·lustrat o no, etcètera". El següent pas, segons ha comentat la bibliotecària de la Biblioteca Municipal de Cambrils, va ser contactar amb el seu amic i editor Jordi Folck que va ser l'encarregat de guiar el projecte. A partir d'aquí, "es va decidir que no seria un llibre tan infantil –per a xiquets d'uns 10-12 anys–, que tindria més entitat (112 pàgines) i, fins i tot es podria fer una col·lecció amb diferents volums. Aquest és el primer llibre sobre el Baix Camp i la Ribera d'Ebre –inici de l'aventura–, però ja estic escrivint el segons que està centrat en la comarca del Priorat", ha dit Andreu.

El llibre està escrit en primera persona des del punt de vista del ruc Nic –el gran protagonista–, mentre que el Jordi i el Baf són personatges més secundaris. En aquest punt, Rosana Andreu ha volgut deixar clar que, "no és exactament el que va fer el Jordi, sinó que està basat. Vaig intentar encaixar una història perquè funcioni com a llibre de literatura infantil: s'hi havien d'afegir coses que fossin divertides, exagerades i engrescadores per als nens... Hi ha coses que sí van passar realment i d'altres que són completament inventades. També hi surten moltes coses del territori, llocs emblemàtics... També introduïm poemes, referències literàries a rucs, frases fetes, refranys sobre el ruc". Andreu també ha comentat que va haver de fer un gir cap a la literatura infantil perquè segons ha dit, "el meu estil és més negre, més fosc, més de crims i assassinats".

"És una història molt entranyable que va arrossegar a molta gent"

Rosana Andreu ha afegir que es va decidir per aquest projecte perquè "és una història molt entranyable i que va arrossegar a molta gent a les xarxes socials. És una ficció basada en una història real molt original que també vincula territori i esport". Durant tot el procés de creació, l'escriptora ha hagut d'investigar i documentar-se sobre el món dels rucs, visitant diferents granges. "Vam visitar Fuives –un centre de recuperació del ruc català– o Rukimon que van molta feina en favor d'aquests animals. També m'he entrevistat moltes vegades amb el Jordi".

En el seu debut com a escriptora, Rosana s'ha mostrat molt contenta i satisfeta. "M'ha aportat molt el fet d'escriure. En primer lloc ha suposat un xut d'autoestima perquè jo no era escriptora i tothom ha confiat en mi a ulls clucs. Per altra banda, jo sempre havia vist els llibres des de l'altra banda, és a dir, des de la Biblioteca i des dels clubs de lectura –explicar llibres, comentar-los– i el fet que algú pugui fer això mateix amb el meu llibre...". De fet, un dels objectius de la Rosana és que el llibre arribi a les escoles cambrilenques i que els alumnes el llegeixin i el comentin. També ha fet una guia de treball per comentar l'obra a les aules i tractar diferents temes.

Multitudinari acte de presentació, ahir al Centre Cultural

La sala d'actes del Centre Cultural es va omplir de gom a gom, ahir al vespre, per la presentació del llibre "Les aventures d'en Nic", de Rosana Andreu. L'acte el va iniciar el regidor de Cultura, Lluís Abella, que es va confessar seguidor de les peripècies que van passar Jordi Moretó i Nic ara fa dos anys en la seva volta a Catalunya. L'editor del llibre, Jordi Folck, va dona la benvinguda a "una nova escriptora" i va destacar la qualitat de l'obra i que havia rigut molt amb la lectura del llibre. Folck va aprofitar l'ocasió per recomanar al públic que llegeixi i regali llibres. A continuació va ser Jordi Moretó qui va fer unes pinzellades del que va ser el seu viatge per Catalunya amb el Nic i el gos Baf mostrant fotografies i vídeos de la ruta realitzada i explicant anècdotes divertides i no tan divertides de les peripècies que van passar tots tres.
L'acte de presentació el va cloure Rosana Andreu que ja va avisar que no parlaria del llibre. Rosana va destacar que havia guanyat molta autoestima amb aquest procés de l'elaboració del llibre i que també havia guanyat amb tenir paciència. La seva presentació la va tancar amb música i amb una frase, "escriure un llibre i publicar-lo és màgic".

Comenta aquest article