El president de la Generalitat, José Montilla, inaugura oficialment el nou hospital lleuger de Cambrils
El president i la consellera, així com altres autoritats, van entrar a la sala d'operacions |
El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, va inaugurar ahir a la tarda de manera oficial l'hospital lleuger de Cambrils, el primer que es construeix a Catalunya amb un model de llarga trajectòria al nord d'Europa, que combina l'atenció d'urgències i primària amb serveis sanitaris d'alta resolució com les operacions quirúrgiques que no requereixen hospitalització. Aquest acte d'inauguració arriba quasi un any i mig després de que es posessin en marxa les d'urgències a la planta baixa, mig any de les consultes i especialitats mèdiques, i només 10 dies després de l'obertura del nou servei de rehabilitació. Tot i així, encara està pendent la posada en marxa de la cirurgia major, és a dir, de la sala d'operacions, que previsiblement estarà enllestida durant l'estiu. Amb tot, és un model sanitari pioner i únic a tot Catalunya que garanteix l'assistència sanitària especialitzada, i aquelles operacions que s'hagin de realitzar sense l'ingrés del pacient.
Sistema "innovador, professional i de qualitat"
El president estava acompanyat per la consellera de Sanitat, Marina Geli, una àmplia representació política del Camp de Tarragona, i de la directora del centre, Lídia Ríos, que en tot moment va explicar-los-hi els detalls de cada sala. Tots ells van fer una visita per l'hospital i van conèixer de prop els equipaments de què disposa. Geli va recordar que aquest és "el model de canvi" que s'anirà implantant progressivament en d'altres poblacions catalanes, ja que és un sistema "innovador, professional, cívic i de gran eficiència i qualitat". L'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, es va mostrar molt orgullós per tenir a Cambrils un equipament sanitari com l'hospital lleuger. En la seva intervenció, va voler manifestar que aquest hospital és un exemple clar pels qui qüestionen la feina dels polítics: "Sempre estem al punt de mira, però treballs com aquests demostren la feina que estem fent en l'àmbit públic. A més, és un magnífic exemple de l'estreta col·laboració entre les administracions del territori, i ja no només en aquest sector, sinó també en l'àmbit social o econòmic".
Benaiges també va voler recordar els inicis dels serveis sanitaris a Cambrils. Segons va dir, l'antic CAP Gimbernat es va idear als anys 70, quan Cambrils tenia una població d'uns 11.000 habitants. La seva construcció, però, no es va efectuar fins a mitjans dels anys 80. Aquest hospital lleuger és una mostra de "l'explosió demogràfica" que ha assolit Cambrils, i per això els "serveis s'han d'actualitzar segons la demanda de la ciutadania". L'alcalde, per últim, va expressar la seva "il·lusió" en albergar l'hospital, ja que "demostra que tenim un lloc en el mapa i una gran projecció a l'exterior".
"Compromís del Govern amb les polítiques socials"
El president va afirmar que "aquest tipus de centre confirma la nostra aposta per la innovació, per la recerca i per la constant introducció de les noves tecnologies, com a únic camí possible per assolir uns serveis que es reconeguin per la seva eficiència i qualitat". És per això que el centre esdevé també una mostra més del "compromís del Govern amb les polítiques socials", un compromís que "no és una mera etiqueta, no és una fórmula esotèrica, ni cap eufemisme per iniciats".
Un hospital que pot donar servei fins a 50.000 persones
Una de les característiques pròpies de Cambrils és que té més de 33.000 habitants empadronats, però a l'estiu s'arriben a puntes de fins a 150.000 persones. Per això, el centre és quatre vegades més gran que l'antic CAP Gimbernat, i pot arribar a donar servei fins a 50.000 persones. La seva superfície és de 3.500 metres quadrats i ha suposat una inversió de 10,6 milions d'euros. A més, un dels aspectes a destacar és que la seva cartera de serveis evitarà nombrosos trasllats de la població cap a l'hospital Sant Joan de Reus.
Pel que fa a les consultes despecialistes, inicialment es van obrir les especialitats amb més demanda com són Traumatologia i Ortopèdia, Oftalmologia, Dermatologia general i pediàtrica, Otorinolaringologia i Cirurgia menor. Cada especialitat, amb una mitjana de 150 visites mensuals, permet reduir les llistes despera i evitar desplaçaments. Traumatologia, per exemple, evita mensualment 140 desplaçaments a Reus; i Oftalmologia i Dermatologia unes 80 derivacions al mes, cadascuna. Aquestes consultes especialitzades tenen també la missió de col·laborar estretament amb els metges de capçalera de lÀrea Bàsica de manera que millori progressivament la seva capacitació i el seu poder resolutiu.
La Unitat de mamografia atendrà a més de 3.000 dones en edat de fer-se la prova per detectar possibles casos de càncer de mama en estadis baixos. Al centre també sofereix Cirurgia Menor Ambulatòria, i un cop enllestida la sala d'operacions, es té previst que es practiquin un miler doperacions a lany.