La Confraria de Pescadors torna a fer subhasta, 17 anys després de la seva anul·lació
La llotja de la subhasta plena de compradors, ahir, en la represa d'aquesta activitat després de 17 anys i mig de la seva anul·lació |
La Confraria de Pescadors ha tornat a la comercialització del peix a través de la subhasta. Ahir va ser el primer dia, coincidint amb la tornada a l'activitat del sector de l'arrossegament que ha estat dos mesos d'aturada biològica. Així doncs, disset anys i mig després de la seva eliminació, la subhasta del peix ha tornat però amb una tecnologia diferent. Els compradors, que ahir omplien la grada de la llotja, veien passar les caixes de peix per la cinta i quan la caixa s'aturava sota una càmera de vídeo que mostrava el producte en una pantalla ja podien prémer els seus dispositius per adquirir el producte. Una de les grans novetats d'aquest sistema, segons explicava Siscu Gil, Patró Major de la Confraria de Pescadors, és que es pot fer la compra per internet, "en aquests moments hi ha quatre compradors que ho estan fent" va assegurar Gil. També cal tenir en compte que l'inici de l'activitat del sector de l'arrossegament, ahir, coincideix amb l'aturada d'aquest mateix sector però des del port de Sant Carles de la Ràpita fins a Castelló.
Gil argumentava que s'hagués tornat a la subhasta després de tots aquests anys per "una qüestió de valoracions. El sistema que portàvem fins ara havia anat bé però ara fa uns quants anys que ja no anava el bé que havia d'anar i, com tot en aquesta vida, has d'anar fent canvis, has de millorar i fer coses noves. La junta de la Confraria va decidir que el millor era tornar a la subhasta perquè ara hi ha menys barques i pensem que pot ser millor que tothom pugui tenir la mateixa oportunitat a l'hora de comprar el peix i valorar-lo. Esperem que vagi millor, la majoria de pescadors estaven d'acord a tornar a aquest sistema". Gil va recordar que quan es va anul·lar la subhasta i es va passar a la comercialització directe hi havia 35 barques d'arrossegament i en aquests moments n'hi ha 13. El repartiment de les despeses, ara, recau en menys barques i amb aquest nou sistema s'ha produït un estalvi sobretot en l'apartat de personal dedicat a la venda del peix. D'altra banda, el Patró Major de la Confraria també va dir que les barques de la llum no vendran les seves captures a Cambrils.
Pel que fa a la subhasta d'ahir, les primeres caixes que van passar, a partir de les 16 h. i salvant certs problemes tècnics, van ser les dels trasmallers. Les barques d'arrossegament van anar arribant poc abans de les cinc de la tarda i van descarregar les seves captures. Referent a aquest primer dia de pesca hi havia un comentari generalitzat, la poca captura de lluç, un peix que fa uns anys era una captura majoritària en el sector pesquer cambrilenc i que ara, pràcticament, no se n'agafa.
Les ferides de la "Guerra del Peix"
A finals de l'any 1999 el sector pesquer cambrilenc va viure una etapa conflictiva que es va batejar com la "Guerra del Peix" i que va acabar amb un trencament total entre pescadors i traginers i, de pas, amb l'anul·lació de la subhasta i la comercialització directe del peix a càrrec de la Confraria. Els dos sectors, pescadors i traginers, mantenien una relació difícil i un primer detonant del conflicte va ser quan el 2 de novembre de 1999 la Confraria va posar un comprador a la subhasta del peix. Els pescadors havien pres aquesta mesura per pal·liar la caiguda de preus que es produïa en les subhastes i en les que, fins i tot, una bona part del peix es quedava sense preu. Els traginers van deixar d'anar a la subhasta mentre que la Confraria s'anava obrint pas a diferents mercats a través del seu nou comercial. La Confraria encara va reforçar més aquest sistema amb la contractació d'un segon comprador i al mateix temps avisava per carta als traginers que se suspenia la subhasta. Els traginers van qüestionar públicament aquesta mesura en una roda de premsa celebrada el 30 de desembre de 1999. Quinze dies després, concretament el 14 de gener del 2000, els traginers, acompanyats per un notari i un advocat, van forçar la represa de la subhasta. Aquesta represa de la subhasta va ser testimonial ja que les caixes de peix sortien a preus altíssims i, a tall d'exemple, el mateix dia de la represa de la subhasta forçada pels traginers, aquests només van comprar 7 caixes de peix d'un total de 1.600 caixes que van passar per la cinta.
Finalment, el 31 de gener del 2000, la Confraria va notificar als traginers la suspensió de la subhasta del peix de manera indefinida i es va procedir a bloquejar les claus d'accionament dels polsadors a la llotja.
Durant el mes de febrer de 2000, es van produir diferents reunions entre pescadors i traginers amb la presència de representants de la Generalitat per mirar d'acostar posicions. Però un punt d'inflexió i que va evidenciar l'impossible retorn es va produir el dissabte 12 de febrer de 2000. Aquell dia hi havia una reunió a les dependències de la Confraria de Pescadors entre les dues parts i amb la presència del llavors director general de Pesca de la Generalitat, Josep Miralpeix. Més d'un centenar de persones, entre pescadors i familiars seus, es van concentrar al moll de pesca esperant la sortida de la reunió i amb una pancarta on hi posava "Traginers, no us volem". A la sortida de la reunió es van viure moments de tensió i de crispació i els traginers van rebre tota classe d'insults per part d'alguns dels concentrats. Això ja va suposar un punt de no retorn entre els dos col·lectius. Més tard, a finals del mes de març de 2000, els pescadors obrien la seva primera peixateria al Mercat del Pòsit mentre que gairebé simultàniament, vuit traginers de Cambrils s'associaven i creaven una nova empresa amb el nom d'Unipeix. La "Guerra del Peix" s'havia saldat amb una ferida oberta entre els dos col·lectius, pescadors i traginers, que ha trigat molts anys a cicatritzar-se.