Informació general

Venda ambulant

La «gran superfície comercial» del Cap de Sant Pere, un altre estiu a plena activitat

Un any més, centenars de venedors ambulants ocupen l'espai del passeig marítim per oferir les seves mercaderies; l'alcalde, per la seva part, reclama la col·laboració de la resta de cossos policials per erradicar aquesta situació

Per Lluís Rovira i Barenys

Parades de venda ambulant al límit del terme municipal cambrilenc, al passeig litoral del Cap de Sant Pere
Parades de venda ambulant al límit del terme municipal cambrilenc, al passeig litoral del Cap de Sant Pere | Lluís Rovira i Barenys

La venda ambulant al passeig litoral del Cap de Sant Pere ha continuat a plena activitat, una temporada més. Tot i que aquest estiu s'han fet accions en les que s'ha requisat material dels venedors ambulants, tal com va comentar el mateix alcalde, Oliver Klein a revistacambrils.cat, i alguna actuació policial més contundent, el cert és que quan no hi ha la presència dels agents, els venedors s'escampen per un llarg tram del passeig litoral oferint els seus productes amb tota la tranquil·litat del món. Així ho va poder comprovar revistacambrils.cat aquest passat dimarts al vespre sobre el terreny. Centenars de venedors oferien els seus productes en el tram que va des del límit del terme municipal a tocar amb Salou fins a la confluència del passeig marítim amb el carrer Mas d'en Gran, un recorregut de 600 metres en els que hi ha grans parades amb uns productes ben concrets: samarretes de futbol i de bàsquet, sabatilles esportives, bosses de mà, ulleres de sol, polos, cinturons ... i servei de trenes en el que dóna un aspecte de "gran superfície comercial" a cel obert.

Espai compartit amb la gent que passeja, els ciclistes i les terrasses de bars

Aquests dimarts, cap a 2/4 de 8 del vespre, els venedors van anar desplegant les seves parades. Alguns encara entraven a la zona de venda del passeig des de Salou, carregats amb enormes fardells. No hi havia corredisses ni presses, ans al contrari, tot semblava organitzat i com si cadascun dels venedors sabés on li corresponia el seu lloc de venda, tal com succeeix en el mercat ambulant dels dimecres a la vila per fer un símil. Mentre uns desplegaven i col·locaven el gènere a exposar, n'hi havia uns altres que mantenien el servei de vigilància de la zona. Tot plegat donava la sensació d'una efectiva organització interna dels venedors, molt lluny de la improvisació. Això sí, com sempre, les parades es trobaven totes dins el terme municipal cambrilenc, sense envair ni un metre el terme municipal salouenc. I, al menys aquest passat dimarts, cap policia per la zona.

Les parades dels venedors ocupaven la zona del passeig destinada als vianants i alguna de les parades com ara la de venda d'ulleres de sol fins i tot aprofitava algun dels bancs del passeig com a taulell per a dipositar-hi la mercaderia. Un passeig que no és massa ample i en el que només queda un estret pas en filera d'una persona si no es vol envair el carril bici. A l'altra costat d'aquest carril bici hi ha la vorera d'en prou feines un metre i mig d'amplada que limita amb les edificacions i els espais privats del passeig. A les hores puntes la congestió de vianants, ciclistes i venedors arriba a ser caòtica. A més, en aquest recorregut també hi ha alguna terrassa d'establiments de restauració que ocupa l'espai del passeig per tal d'evitar la presència de les parades davant mateix del propi establiment.

Oliver Klein: "Estem treballant per revertir aquesta situació"

L'alcalde, Oliver Klein, en les declaracions que va fer a principis del mes d'agost a revistacambrils.cat, manifestava que "la situació que estem vivint aquest estiu no és ni molt menys la desitjada. No ens agrada gens i estem treballant per revertir-la". L'alcalde també va afegir que "a aquest govern no se'l pot responsabilitzar, amb el poc temps que té, d'un estiu que ja ens ha estat molt difícil de preparar". A més, l'alcalde va aprofitar l'ocasió per reclamar la col·laboració de la resta de cossos de seguretat, "sense els quals no podrem solucionar un tema que no només pertoca a l'ocupació sense permís de la via pública sinó que és un problema més greu d'estrangeria, d'activitat il·lícita, de falsificació. En aquests moments el que estem fent és tenir uns contactes molt importants a nivell d'associacions, que ja s'havia fet fa molts anys. Volem atacar el tema de les falsificacions, aquests objectes arriben a algun lloc i s'ha de controlar i s'ha de promoure que no es puguin vendre ni es puguin comprar. A més, hi ha alteracions de l'ordre públic ja que l'activitat es fa en un passeig marítim on es fa difícil de circular".

L'alcalde també es va referir a la concentració dels venedors al terme municipal de Cambrils mentre que a Salou no se n'instal·la cap, "estic molt enfadat, ho he dit. I quan demano col·laboració interpolicial també em refereixo a la policia local de la població veïna. Jo amb l'alcalde de Salou hi parlo molt d'aquest tema. L'alcalde de Salou em diu que al seu terme municipal no hi ha un lloc on es concentri la venda ambulant però ells tenen venda ambulant itinerant mentre que a Cambrils no la tenim". Oliver Klein va aprofitar per dir que a Cambrils el que sí que s'ha solucionat és la venda ambulant il·legal a la façana del port, a la zona del mercadet dels dimecres i a ponent i que tota la problemàtica es concentra, ara, al passeig litoral del Cap de Sant Pere.

Venedors muntant les parades al passeig del Cap de Sant Pere (Foto: Lluís Rovira i Barenys)
El material de venda és col·locat a les parades que es col·loquen al terra del passeig (Foto: Lluís Rovira i Barenys)
Els vianants i ciclistes han de compartir espai, en molts trams del passeig (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article