Informació general

Urbanisme

El pressupost de les obres de remodelació de la Rambla de Jaume I s'incrementarà en prop d'un milió d'euros

En la darrera sessió plenària, el regidor d'Urbanisme, Enric Daza, va donar explicacions sobre aquest increment del cost arrel dels imprevistos que han anat sorgint durant l'obra

Per Berta Ruiz

Aspecte de les obres de la rambla de Jaume I, a meitats d'aquest passat setembre
Aspecte de les obres de la rambla de Jaume I, a meitats d'aquest passat setembre | Lluís Rovira i Barenys

El pressupost de les obres de remodelació de la Rambla de Jaume I s'incrementarà en prop d'un milió d'euros del que s'havia previst inicialment. Aquest increment, a més, suposarà la modificació del projecte. Així ho informava el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament, Enric Daza, arrel de les preguntes formulades pels dos grups de l'oposició. El portaveu de JxC, Lluís Abella, va demanar explicacions sobre els imprevistos sorgits en aquesta obra –valorats en prop d'un milió d'euros– i va preguntar "com pensen assumir aquest increment?". En una línia similar, la portaveu d'ERC, Camí Mendoza, va explicar que, "durant la comissió d'Urbanisme se'ns va exposar la modificació del projecte de la Rambla i que aquest suposarà un increment molt significatiu d'un milió d'euros aproximadament. Li demanem explicacions sobre quins han estat els motius i els conceptes d'aquesta modificació i d'aquest increment".

La instal·lació del dipòsit decantador, un dels grans protagonistes de les obres

Sobre tot plegat, el regidor d'Urbanisme, Enric Daza, va confirmar que caldrà fer la modificació del projecte i aprovar-lo: "ja va passar per la comissió i s'aprovarà tal com marca la llei". Pel que fa al desajust pressupostari, Daza va detallar que "respon als imprevistos que ens hem anat trobant en aquesta obra que és la de més envergadura que ha impulsat aquest Ajuntament no només en pressupost sinó també en extensió. Hi ha hagut diferents imprevistos. Els tres més importants han estat: per un costat, el dipòsit decantador –que ha estat el màxim protagonista–. Es tracta d'un dipòsit de gairebé mig milió d'euros; aquest va ser un dels primers imprevistos que ens vam trobar en ple procés d'adjudicació quan, a través d'un informe de Costes, se'ns va demanar que era necessari crear aquest dipòsit decantador d'aigües per tal d'expulsar les aigües netes a l'escullera que també formava part d'aquest informe de Costes i que també havíem de construir. Aquesta va ser una part destacada dels imprevistos. En aquest cas en concret hi ha la possibilitat que, a través del conveni amb l'empresa Comaigua i, dins de les inversions que té l'obligació de fer al municipi –per la part que recapta d'aquest conveni– pugui assumir una part d'aquesta inversió que també li pertocaria. Aquesta qüestió ja la tenim bastant encaminada".

"Aquest govern ha anat aportant solucions per minimitzar l'impacte de les obres"

En segon lloc, tal com va apuntar Daza, "un altre dels motius importants ha estat les decisions que hem anat prenent arrel de les diferents reunions de seguiment del projecte de la Rambla, arrel de les inquietuds dels veïns i comerciants. Aquest govern ha anat aportant solucions per minimitzar l'impacte de les obres en plena temporada turística i per les molèsties que poguessin causar als veïns. Doncs tot plegat també s'ha anat incorporant i s'ha sortit una mica del que estava previst. Com en qualsevol pressupost, tot allò que es fa de més ens n'hem de fer càrrec i és el que estem fent".

"En la trajectòria d'aquests tubs fins al mar doncs s'ha trobat absolutament de tot. Per exemple, es va trobar una centraleta de telecomunicacions que no estava localitzada"

En tercer lloc, el regidor d'Urbanisme també va explicar que, "es tracta d'una obra de molta envergadura amb gairebé un quilòmetre de distància i amb un tub de 2 metres que travessa tota la part urbana. En la trajectòria d'aquests tubs fins al mar doncs s'ha trobat absolutament de tot. Per exemple, es va trobar una centraleta de telecomunicacions que no estava localitzada. Totes les empreses que tenen serveis a la rambla de Jaume I ens van aportar els plànols d'on creien que s'havien fet modificacions d'ençà de la construcció de la rambla fa 50 anys. Tot i havent revisat tots aquests plànols de serveis i amb el projecte topogràfic s'han trobat imprevistos i s'ha hagut de desplaçar la trajectòria prevista. Per tot plegat s'ha produït aquest increment del pressupost".

Per cloure el regidor d'Urbanisme va afirmar que,"aquest govern ho té tot controlat i no es preveu que hi hagi més sorpreses, a priori. Al final s'han volgut centralitzar tots aquests imprevistos i afrontar la manera de fer el seu pagament. Per tant, ho tenim bastant coll- avall".

Comenta aquest article