Societat

Se signa un conveni de col·laboració supramunicipal per gestionar un pis d'atenció a les víctimes de la violència de gènere

Per Redacció

Moment de la signatura del conveni a la seu del Consell Comarcal del Baix Camp

Els consells comarcals del Baix Camp, de l'Alt Camp, de la Conca de Barberà, Priorat i els ajuntaments de Reus i Cambrils, van signar ahir 17 de març un conveni de col·laboració per gestionar un pis que atén les urgències de dones víctimes de la violència de gènere que han d'abandonar la seva llar i no tenen on anar. Aquest és el cinquè any que es renova el conveni.

64 persones ateses durant 2010

Aquest pis es troba a Reus i durant l'any 2010 ha estat ocupat en total durant 265 dies, la més alta ocupació en tots els anys de funcionament del servei i ha atès 64 persones: 22 dones i 42 fills i filles.  En relació a l’any anterior, s’ha doblat el número de persones ateses, ja que en  2009 es van atendre 32 persones i l’ocupació va ser de 221 dies. El 2007, primer any de funcionament del programa, el pis d'urgència va atendre un total de 19 persones i l'ocupació va ser de 229 dies, mentre que l'any 2008 es van atendre 35 persones i l'ocupació va ser de 217 dies.  

Un 26,8% de les persones ateses venien derivades des de Cambrils

De total de persones ateses, un 33,2 % venien derivades de l'Ajuntament de Reus; un 31,7 % per cent del Comarcal Comarcal del Baix Camp; un 26,8 % per cent de l'Ajuntament de Cambrils; un 2,6 % del Consell Comarcal del al Conca de Barberà; un 5,6% del Consell Comarcal de l’Alt Camp, i el Consell Comarcal del Priorat afortunadament no ha hagut de derivar cap dona. Pel que fa a les usuàries, aquestes arriben derivades per l'assistent social o per l'educadora social dels Serveis Bàsics d'Atenció Social Primària, pels serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) que gestionen les diferents entitats adherides, tot i que també poden arribar de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra. De les dones ateses destaca que un 73,6 % han estat dones estrangeres. Quant a l'estat civil, un 44% eren casades, un altre 44% eren divorciades i un 12% eren solteres. Pel que fa als tipus de maltractament, un 5% de les usuàries del pis d’urgència han estat objecte de maltractament psicofísic; un 35% ha patit maltractament psicofísic i econòmic; un 25% psicològic i econòmic i un 35% físic, psicològic, econòmic i sexual. En general l’edat de les dones ateses ha estat entre els 20 i els 54 anys. 

30.700 euros de cost

La cooperació de les diferents administracions permet tirar endavant aquest recurs social necessari en situacions de violència de gènere. El pis el gestiona la Fundació d'Assistència i Gestió Integral (AGI), que s'encarrega del manteniment del pis, de la treballadora social que hi dóna suport, i d'altres despeses que s'originin com a conseqüència del desenvolupament del servei. El cost global es distribueix proporcionalment entre les entitats que hi participen: Consell Comarcal del Baix Camp (7.444 euros), Consell Comarcal de la Conca de Barberà (2.972 euros), Consell Comarcal de l'Alt Camp (3.436 euros), Consell Comarcal del Priorat (2.565 euros), Ajuntament de Reus(7.676 euros) i l'Ajuntament de Cambril 6.689 euros. Tot plegat suma 30.782 euros durant 2011. El conveni té durada d'un any i es renova anualment.

Comenta aquest article