Societat

Cambrils acull la 5a Trobada de vela llatina, amb la participació d'una vintena d'embarcacions històriques

Per Berta Ruiz

Un moment de la navegada conjunta de vela llatina, el passat dissabte al matí

Durant tres dies, les aigües de la costa cambrilenca han estat l'escenari de la 5a edició de la Trobada de vela llatina de Cambrils, organitzada per l'Arjau Vela Llatina de Cambrils. Una vintena d'embarcacions històriques de vela llatina s'han donat cita en aquesta trobada procedents de llocs tan diversos com Sete (Rosselló, França), Xàbia (Marina Alta, València), Palma de Mallorca, Sitges, Badalona, l'Escala, l'Ametlla de Mar, Vilanova i la Geltrú, Creixell, Calella de Palafrugell o Sant Feliu de Guíxols.

Exposició "El viatge dels sardinals"

El programa d'actes de la trobada es va encetar el divendres a la tarda, al Club Nàutic de Cambrils, amb l'acte d'inauguració de l'exposició "El viatge dels sardinals". Anteriorment, s'havia de fer la rebuda de les embarcacions al Mollet del Rec, però el fort vent que bufava ho va evitar. Tot i això, totes les barques van restar amarrades al moll del port, on es van poder visitar. A l'acte del Club Nàutic hi van ser presents la regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament –Carme Cros–, així com d'altres regidors del consistori, el president de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils –Anton Llaveria–, el gerent del Club Nàutic de Cambrils –Fabián Escudé–, el president de l'Associació d'Amics de la Vela Llatina de Calella de Palafrugell –Pere de Prada– i propietari de l'embarcació "Santa Espina". També hi van ser presents d'altres participants en la trobada. Pere de Prada va fer una breu explicació del contingut de l'exposició que plasma en imatges fotogràfiques i audiovisuals el viatge fet l'any 2009 des de Calella de Palafrugell fins a Fornals (Mallorca), en embarcacions de vela llatina. En aquesta hi ha una introducció que explica què és un sardinal. Els 'sardinals" eren embarcacions dissenyades especialment per a la pesca de la sardina durant el segle XIX i principis del segle XX, tot i que amb l'aparició de les barques de motor, als anys 30, van començar a desaparèixer. També hi ha imatges del viatge, així com d'una trobada de vela llatina a Calella de Palafrugell.

Navegades conjuntes

L'endemà dissabte, els participants en la trobada van visitar l'exposició "Pensament, estudi i execució '1911-2011. En el Pla de les Serenes" de David Callau, a la Torre del Port, i després es va iniciar una navegada conjunta des del moll i recorrent un tram del litoral cambrilenc. El diumenge van seguir les activitats de bon matí, amb una sardinada popular a la llotja de pescadors, i va continuar amb la 3a Navegada Josep Lluís Savall, en record dels mariners morts l'any 1911. La navegada va anar encapçalada per la 'Lola', barca d'encesa de 1903 del Museu Marítim de Barcelona, fins a l'Olla de Rifà de Mont-roig del Camp. Al mar, es va fer sonar una sirena en record i també es van llançar flors a l'aigua. Un cops arribats a la Punta de Rifà, moltes embarcacions van salpar rumb a les seves destinacions, posant el punt i final a la trobada cambrilenca, i moltes d'altres van arribar fins al port de l'Ametlla de Mar, on aquest proper cap de setmana tindrà lloc una nova trobada de vela llatina.

El president de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils –Anton Llaveria– feia una valoració molt positiva de la trobada a Revista Cambrils Diari Digital. Enguany, segons ha dit, "hi han participat moltes embarcacions, més que cap altre any i totes de molta qualitat. Cal fer una menció especial a aquells participants que han vingut des de França, que han estat cinc dies navegant per venir i n'estaran cinc més per tornar. Des de l'Arjau, també volem agrair la col·laboració de totes les entitats: la Confraria de Pescadors, els vogadors, els escoltes i la Teca –participants en la festa de l'Ormeig– i el Museu d'Història de Cambrils. També a tots els pescadors cambrilencs, als que estan en actiu i als jubilats, per la seva implicació i aportació a la festa, perquè el més important és que la gent se la faci seva".

Comenta aquest article