Cultura

L’associació No jubilem la memòria presenta l’exposició “Preludi de l’última batalla” que plasma la presència de les Brigades Internacionals al Priorat durant la Guerra Civil

Per Berta Ruiz

Un moment de l'acte d'inauguració. D'esquerra a dreta: Cinta Ballesté, Gerard Martí, Angela Jackson, Francesc Garriga, Josep M. Recasens i Oliver Klein

El Museu d'Història de Cambrils ha programat, per a aquest inici de tardor, l'exposició temporal "Preludi de l’última batalla. Les Brigades Internacionals al Priorat, 1938", al Molí de les Tres Eres. La inauguració va tenir lloc ahir al vespre i va anar a càrrec del regidor de Planificació de Ciutat i Cultura –Francesc Garriga– i la presidenta de l'associació No Jubilem la Memòria, Angela Jackson, reconeguda historiadora britànica, professora de la URV i autora de nombroses publicacions centrades en el període de la Guerra Civil. També hi van ser presents el director del Museu d'Història –Gerard Martí–, el president del Centre d'Estudis Cambrils –Josep M. Recasens- i els regidors Oliver Klein i Cinta Ballesté.

La mostra, que es podrà visitar fins el 23 d’octubre, ha estat produïda per l’associació No Jubilem la Memòria de Marçà. Aquesta plasma en panells informatius i en un audiovisual els fets ocorreguts a Catalunya durant la Guerra Civil i es fonamenta en un treball pacient de localització i tria d'imatges dels fons fotogràfics dels propis brigadistes que es conserven als Estats Units, a França, a Canadà i al Regne Unit. Especialment interessant és el conjunt de fotografies procedents dels arxius de la Brigada Abraham Lincoln preservats a la Universitat de Nova York.

75 anys de la creació de les Brigades Internacionals

Ara que aquest proper mes d'octubre es compliran 75 anys de la creació de les Brigades Internacionals, l’exposició "Preludi de l’última batalla" permet descobrir el dia a dia, no només dels soldats, sinó també de la població civil prioratina que intentava mantenir la seva vida quotidiana tot i el desenvolupament de la guerra que havia portat fins als seus pobles desenes d’aquests brigadistes internacionals.

Cal recordar que Cambrils va ser un altre dels llocs d’aquarterament d’aquestes unitats militars, en concret al castell de Vilafortuny, en una experiència paral·lela en el temps. Com al Priorat, els brigadistes també van marxar el 1938, l’any en què se centra l’exposició, motiu pel qual "Preludi de l’última batalla" serveix com a al·lusió a aquesta realitat cambrilenca.

Un dels visitants observant l'exposició

Comenta aquest article