Es realitzen visites guiades al jaciment del Cavet, un dels més antics de la Península Ibèrica, en motiu de les Jornades Europees del Patrimoni
La directora de les excavacions, Marta Fontanals, explicant com funcionaven les antigues sitges del jaciment |
En motiu de les Jornades Europees del Patrimoni, el jaciment neolític del Cavet va acollir una jornada de portes obertes, el passat dissabte al matí. Es van organitzar un parell de torns de visites guiades al recinte, on hi van prendre part una quarantena de persones. Les explicacions van anar a càrrec de Marta Fontanals directora de les excavacions del jaciment del Cavet, investigadora de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i membre de la URV i de l'arqueòleg i també membre de l'IPHES, Miquel Guardiola.
Durant la jornada de portes obertes, tal com va explicar Fontanals a Revista Cambrils Diari Digital, "el que fem és explicar on es troba el jaciment del Cavet, què hi hem trobat i quina és la feina arqueològica que hi estem fent. També fem una petita demostració de com eren les eines de sílex, la ceràmica i la resta d'objectes que es troben al jaciment. A nivell pràctic, expliquem com aquells agricultors i ramaders que vivien al poblat creaven les seves pròpies eines".
Un dels jaciments més antics de la Península Ibèrica
Tal com va comentar Marta Fontanals, el jaciment del Cavet és un dels més antics de Catalunya i també de la Península Ibèrica, quant als primers agricultors i ramaders del neolític. De fet, la datació d'aquesta ocupació se situa en uns 7.000 anys, tot i que també hi va haver diferents ocupacions periòdiques fins gairebé al període ibèric, és a dir, fa uns 3.000 anys aproximadament. Segons Fontanals, "sabem que la zona que estem excavant funcionava com un camp de sitges, és a dir, feien uns forats grans a terra on hi emmagatzemaven els cereals que ells mateixos produïen aquí. Tenien camps de blat i d'ordi al costat, per tant, si aquí tenim les sitges, sabem que el poblat on habitaven era molt proper, però encara no l'hem localitzat". Actualment, s'han localitzat unes 150 sitges, però la gran extensió de terreny del jaciment preveu que s'hi puguin trobar moltes més restes.
Des de fa 6 anys, la URV i l'IPHES realitzen excavacions periòdiques al jaciment del Cavet, gràcies a un conveni amb l'Ajuntament de Cambrils a través del Museu d'Història de Cambrils.
L'arqueòleg Miquel Guardiola comentant com eren i com es fabricaven les eines de sílex |