El Centre d'Interpretació de la Pesca de l'Ametlla de Mar acull l'exposició "1911. Sobreviure a la tempesta" produïda per l'Arxiu i el Museu d'Història de Cambrils
Mercè Dalmau i Eva del Amo en un moment de la presentació de l'exposició, a l'Ametlla de Mar |
El passat dissabte 1 d'octubre es va inaugurar al Centre d'Interpretació de la Pesca de l'Ametlla de Mar, l'exposició "1911. Sobreviure a la tempesta". La mostra, produïda per l'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils de l'Àrea de Cultura de lAjuntament de Cambrils, pretén fer memòria sobre els tristos fets ocorreguts a l'entorn del 31 de gener de 1911 i que van afectar la costa mediterrània des del Maresme fins a València. Més d'un centenar de persones van perdre la vida, a conseqüència del terrible temporal marítim que va agafar desprevinguts a pescadors i mariners, 15 dels quals eren de Cambrils. També es van veure afectats d'altres municipis de Catalunya, com Caldes dEstrac, Vilassar de Mar, Badalona, Barcelona i lAmetlla de Mar, i diverses poblacions del País Valencià.
L'alcaldessa de Cambrils Mercè Dalmau i la regidora de Cultura de l'Ametlla de Mar Eva del Amo van ser les encarregades de presentar l'acte. Ambdues van fer èmfasi en l'impacte que la tempesta va tenir en diferents poblacions de les costes catalana i valenciana entre els quals, Cambrils i l'Ametlla de Mar, tant pel que fa a les víctimes mortals que es van produir com per reflexionar sobre les condicions de vida i feina que tenia la població marinera durant aquella època.
Exposició itinerant arreu de la costa catalana
L'exposició es podrà visitar a l'Ametlla de Mar fins al 30 d'octubre. D'aquesta manera, l'exposició continua la seva itinerància, que va començar després de passar per la Torre del Port de Cambrils, on la van visitar 3.658 persones. Aquest interès també es veu reflectit per l'extens calendari d'itineràncies que permetrà ampliar el radi de difusió de la mostra a tota la costa catalana. Han estat els indrets que més patiren l'efecte del 'Temporal de la Candelera' els que han sol·licitat l'exposició. El maig passat Badalona va ser el primer port on va recalar l'exposició. Posteriorment, al juny, es va fer port al Museu Marítim de Barcelona i aquest estiu ha estat a Caldes d'Estrac. Després de l'Ametlla seguirà el seu viatge a Vilassar de Mar i Sant Feliu de Guíxols.
Aquesta mostra és només un dels fruits de la recerca. LArxiu Municipal, el Museu dHistòria de Cambrils i els diferents municipis afectats continuen recollint testimonis orals indirectes d'aquest temporal. De fet, l'exposició ha servit per donar a conèixer la tempesta però també per localitzar nous testimonis.