Cultura

Cambrils és un dels protagonistes del llibre ‘Ager Tarraconensis 2. El poblament’

Per Redacció

Portada del llibre "Ager Tarraconensis 2. El Poblament", on s'inclou Cambrils

Cambrils és un dels termes protagonistes del llibre "Ager Tarraconensis 2. El poblament", que es va presentar el passat 25 d'octubre a la seu de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica a Tarragona. El catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de Girona –Josep Maria Nolla– va ser l’encarregat de fer-ne la presentació. L’acte, presidit per la directora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Isabel Rodà de Llanza, va comptar a la intervenció dels dos directors científics del llibre, Marta Prevosti i Josep Guitart i Duran. També hi van assistir representants de la URV i d’ACESA del grup Abertis encapçalats pel seu director general, Josep Lluís Giménez Sevilla, i els alcaldes i regidors dels municipis del Camp de Tarragona objecte de l’estudi, entre ells Cambrils, representat pel regidor de Planificació de Ciutat i Cultura, Francesc Garriga.

El llibre "Ager Tarraconensis 2. El poblament", de 590 pàgines, és resultat d’anys d’investigació dins del Projecte Ager Tarraconensis i recull els treballs sobre el poblament a l’entorn de Tarraco al sud del Francolí. Aquests treballs s’han sistematitzat en una base de dades que ha permès arribar a conclusions sobre aspectes com la relació dels establiments amb la geologia i la fertilitat dels sòls, la visibilitat, l’evolució cronològica del poblament i la classificació dels jaciments. La curiositat és que aquest segon volum dels sis que han d’aparèixer, l’encapçala a la portada, l’estatueta lampadari de La Llosa localitzada al jaciment cambrilenc l’any 1992.

El Projecte Ager Tarraconensis és un estudi interdisciplinar a gran escala del paisatge arqueològic d’època ibèrica i romana, centrat en una part del Camp de Tarragona. És el fruit de la signatura d’un conveni de col·laboració signat l’any 2005 entre l’empresa ACESA, entitat finançadora del projecte, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), l’ICAC, la Universitat Rovira i Virgili (URV), 16 ajuntaments del Tarragonès, el Baix Camp i l’Alt Camp, els Consells Comarcals d’aquestes tres comarques i la Diputació de Tarragona, amb l’objectiu d’estudiar, de manera multidisciplinària i diacrònica, l’evolució del paisatge de l’Ager Tarraconensis entre el període ibèric i l’Antiguitat tardana. Per aquest motiu, des del Museu d’Història de Cambrils s’ha col·laborat des del primer moment amb l’ICAC amb tota la recerca realitzada, fet que es reflecteix a la publicació ara presentada amb nombroses referències a Cambrils.

Comenta aquest article