La conferència "Rentar-se i vestir-se amb química" tracta sobre quines són les composicions químiques dels productes més quotidians
La professora Carme Aguilar va ser l'encarregada d'oferir la conferència, ahir al Centre Cultural |
En el marc de la Setmana de la Ciència, ahir a la tarda va tenir lloc al Centre Cultural, la conferència "Rentar-se i vestir-se amb química" a càrrec de Carme Aguilar, professora del departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV.
En aquesta xerrada, Carme Aguilar va respondre a la qüestió "on és la química?" de diferents productes que consumim diàriament com els xampús, els gels, el sabó per rentar la roba, el dentífric o la tela de les nostres peces de roba. De fet, tal com va explicar, la quotidianitat de rentar-se i vestir-se a diari fa que passin desapercebuts molts aspectes relatius a la composició d'aquests productes i materials i les seves reaccions químiques. En el cas dels xampús o els dentífrics, la conferenciant va explicar que són productes molt complexos químicament. Per exemple, en el cas dels dentífrics que serveixen per eliminar la placa bacteriana i combatre les càries, estan compostos per molts tipus d'elements. Contenen detergents o densoactius per eliminar les restes d'aliment; abrasius que reaccionen químicament amb l'aigua; humectants que evita que el dentífric s'endureixi en contacte amb l'oxigen; conservants per evitar el desenvolupament de fongs i bacteris; edulcorants i aromatitzants que donen un sabor agradable al producte; colorants per fer-lo més atractiu a la vista i d'altres principis actius addicionals com el fluor o blanquejants.
Els desodorants o les fibres tèxtils, productes químics
Un altre dels exemples que va explicar Carme Aguilar durant la seva xerrada va ser el dels desodorants i antitranspirants. Tal com va dir, les glàndules apocrines alliberen suor que d'entrada no fa mala olor. Segons va dir, "pels llocs on suem hi ha uns bacteris que en contacte amb la suor deriven en un producte que fa mala olor i produeix l'olor corporal". Per combatre aquesta mala olor hi ha dos tipus de productes: el desodorant que amaga la suor, però no l'evita i l'antitranspirant que regula la quantitat de suor. Posant més exemples, Aguilar també va referir-se a les fibres tèxtils, de les quals va dir que n'hi ha de dos tipus: les fibres naturals com la seda, el cotó, el lli, la llana o el cuir i les fibres químiques. En el cas d'aquestes últimes, hi ha les artificials que són fibres naturals que han estat modificades com seria el cas de la viscosa i les fibres sintètiques que són fibres creades íntegrament en laboratoris, com seria el cas del niló. En aquesta part, Carme Aguilar va explicar les diferents reaccions químiques que es produeixen en aquestes fibres. Per exemple, perquè el cotó absorbeix millor la suor i la humitat del nostre cos o perquè la llana s'encongeix quan es renta a la rentadora.
Les activitats de la Setmana de la Ciència seguiran aquesta tarda amb una nova conferència que portarà per títol La Via Làctia i anirà a càrrec de Miguel Martín San Vicente de l'Agrupació Astronòmica de Torroja del Priorat. Serà a les 19 hores al Centre Cultural.