L'equip màster del Cambrils Club Natació, una secció jove i en plena expansió
Equip màster del Cambrils Club Natació |
Lequip màster del Cambrils Club Natació és una secció jove, ja que tot just va néixer el novembre de 2010. En la seva curta trajectòria ha aconseguit consolidar-se, créixer, assolir importants triomfs individuals i per equips i convertir-se en la secció més potent, més nombrosa i més sòlida de la demarcació de Tarragona. Dos dels seus membres, Toni Pérez-Portabella i Joan Baiges han volgut explicar a Revista Cambrils Diari Digital alguns detalls del seu dia a dia, dels seus entrenaments i dels diferents reptes que han anat superant.
"És un dels pocs esports on existeix competició tota la vida"
Actualment, la secció compta amb 36 nedadors, tot i que són una quinzena els que realitzen entrenaments de manera regular, amb lentrenador de lequip, Manel Zúñiga.
La natació màster inclou totes les modalitats de natació en edats fora de la competició absoluta i, de fet, és un dels pocs esports on existeix competició tota la vida, va apuntar Toni Pérez-Portabella. A partir dels 20 anys, quan un nedador deixa la natació a nivell de competició absoluta, ja pot ser nedador màster, tot i que dels 20 als 25 anys es diria premàster, va explicar Joan Baiges. Així doncs, hi ha les categories +30, +40, +50 i, així fins a +80, tant en la categoria masculina com en la femenina.
La natació màster té dues modalitats: la daigües obertes i la competició en piscina. Des del club cambrilenc participen en les dues. De fet, aquests dies, entre el 26 i el 29 de gener, un total donze nedadors cambrilencs estan participant als campionats dEspanya, a Castelló. La setmana vinent també competiran en un open màster, a Galícia. Ambdues competicions són en piscina, perquè a lhivern no hi ha competició a mar obert. Durant lany, els màsters cambrilencs participen en les diferents competicions del calendari de la Federació Catalana de natació i en daltres dàmbit estatal, mentre que a partir de lestiu ja sorganitzen competicions en la modalitat daigües obertes. En aquest punt, Toni Pérez-Portabella va lloar la fortalesa de lequip. La nostra secció és molt forta i hi està molt present, no únicament en participació sinó que també perquè som molt actius organitzant esdeveniments. Per exemple, fem entrenaments setmanals al mar durant tot lany, va comentar.
Entrenaments i competicions a piscina i en aigües obertes
Quant a entrenaments, durant la setmana els fan a la piscina del Palau Municipal dEsports, mentre que un dia a la setmana intenten anar al mar. Al mar tens tota la llibertat, és tan gran, tan ampli i molt agradable, mentre que la piscina és un espai reduït i pot arribar a cansar, explicava Baiges. El fet dentrenar i nedar a mar obert els hi dóna molta resistència, el mar ens permet fer llarga distància, ens podem regular, és un treball mental molt important. Estem una hora al mar i durant aquest temps testàs escoltant a tu mateix, estàs en un entorn natural i és molt maco. I també és molt interessant el vincle que es genera dins del mar amb els altres nedadors. Combinar el mar i la piscina és molt màgic i ens dóna unes característiques com a nedadors que ens diferencien daltres que potser només entrenen en piscina. Som nedadors de fons, més resistens, més agressius i mentalment més forts. Per a nosaltres és un estil de vida i ens sentim molt bé, apuntava Pérez-Portabella.
Una de les seccions més fortes de la demarcació tarragonina
Sobre el naixement de la secció, Baiges va comentar que ja shi anava al darrere des de feia temps. El club lluitava per fer aquesta secció, lentrenador també ho volia però fins lany passat no es va poder enllestir perquè a més, la piscina és un espai reduït. Finalment es va crear la secció amb gent que hi anàvem a nedar, tot i que la majoria dels màsters no hem estat nedadors des de petits, va dir. A partir daquí, la secció va créixer i ha esdevingut una de les més fortes de la demarcació, la única amb entrenador i que realitza entrenaments regulars, explicava Pérez-Portabella.
Des de la seva posada en marxa, la secció ha assolit bons resultats. Gemma Leiro en la categoria de +40 femení va guanyar les cinc proves disputades la temporada passada al llarg de la costa tarragonina; Eduard Miralpeix en +30 masculí va ser segon en la competició de Salou o la segona posició de Pep Anglès en +40. També shi han sfegir les 12 medalles aconseguides per lequip al campionat de Catalunya, celebrat el passat mes de maig. A totes aquestes competicions shi sumen les participacions en competicions de llarga distància com la Baixada del riu Ebre (15 quilòmetres), la Travessia dels Alfacs (7 quilòmetres), la travessia dA Corunya (10.000 metres) o la de lilla Sa Dragonera, també amb 10.000 metres de distància.