La galera i la cuina marinera de Cambrils seran les grans protagonistes durant tot el mes de febrer
D'esquerra a dreta: Jaume Baiges, Josep Pijoan, Mercè Dalmau, Carme Cros i Manel Morell |
Entre els dies 3 i 26 de febrer tindrà lloc la vuitena edició de les Jornades de la Galera i de la Cuina Marinera de Cambrils, les quals comptaran amb la participació de 51 restaurants cambrilencs, els quals oferiran menús especials elaborats amb aquest crustaci. El passat divendres al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació d'aquestes jornades, amb la presència de l'alcaldessa de Cambrils Mercè Dalmau, la regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament Carme Cros, el patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils Josep Pijoan, el president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils Jaume Baiges, i el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria, Manel Morell.
La iniciativa Cambrils Cuina Oberta, una de les grans novetats
Per un costat, l'alcaldessa va destacar l'exquisidesa d'aquest producte, el qual cal seguir potenciant-lo i donant-lo a conèixer amb la implicació dels diferents sectors locals des de la pagesia, la pesca, la restauració i el suport del consistori. Va reiterar que s'ha de seguir apostant per aquest format per tal d'atraure visitants tant a l'estiu i, especialment a l'hivern. Dalmau també va lloar la qualitat d'aquestes jornades malgrat la situació econòmica actual. Per la seva part, la regidora de Promoció Econòmica Carme Cros va explicar que enguany, les jornades shan allargat una setmana respecte a les passades edicions, passant de 17 a 24 dies. Cros va anunciar que una de les principals novetats de les jornades és el cicle Cambrils Cuina Oberta que obrirà la cuina dels restaurants Acuamar, Bec dor i Macarrilla (10 de febrer), Can Bosch i el Pósito (17 de febrer), la Gavina, Miquel i el Rincón de Diego (24 de febrer). El públic podrà assistir a una demostració gratuïta i veure com els cuiners elaboren i expliquen una recepta amb galeres. Els interessats hauran de confirmar assistència confirmar assistència al telèfon 977 79 46 79 o al correu electrònic pciutat@cambrils.org perquè laforament és limitat. La regidora de Promoció Econòmica va destacar l'èxit i la bona acollida que aquesta iniciativa ha tingut entre els restauradors. Una altra de les novetats d'enguany són els monòlegs amb galera que organitzarà la Black discoteca els divendres 10 i 24 de febrer, a partir de les 22.30 hores.
Galerada popular, fregida de galeres i calçots i tasts de vins i d'olis
El plat fort arribarà el diumenge 26 de febrer, amb la tradicional galerada popular al Mollet del Rec del Port, on entre les 10 i les 12 hores es podran degustar els fideus amb galeres segons la recepta tradicional dabordo de la Confraria de Pescadors de Cambrils. A més, entre les 11 a les 13 hores, a les escales reials hi haurà una demostració de Vela Llatina a càrrec de lArjau, taller del mar i curses entre els equips de vogadors i jornada de portes obertes de llaguts tradicionals de lassociació esportiva Vent dEstrop i activitats danimació del grup de teatre La Teca. També, com cada any, hi haurà la fregida de galeres i calçots el diumenge 12 de febrer a la Cooperativa; el tast de vins amb visita guiada a la finca Bodegues Clos Barenys, el curs diniciació amb olis doliva verge extra a la Cooperativa Agrícola, i el concurs De la mar als fogons per a joves cuiners/es. Per altra banda, coincidint amb les jornades de la Galera, també shan programat dos tallers gratuïts relacionats amb la restauració.
Implicació de tots els sectors
El president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria, Manel Morell, va destacar que gràcies a la implicació dels diferents sectors s'ha aconseguit arribar a la vuitena edició de les jornades i va apuntar que es podrien promocionar d'altres productes amb jornades d'aquestes característiques. Sobre la nova iniciativa del Cambrils Cuina Oberta, Morell va destacar la bona acollida entre tots els restaurants, els quals aniran participant de manera rotativa en properes edicions. Sobre l'estat de la gastronomia a Cambrils, Manel Morell va dir que és la millor de totes, però que darrerament està baixant la qualitat d'alguns establiments. Segons va dir, "cada vegada hi ha menys restaurants i més 'xiringuitos', no pot ser que alguns ofereixin menús per 7 o 8 euros, perquè això ens fa mal a tots".
Per la seva part, el president de la Confraria de Pescadors Josep Pijoan va explicar que la galera s'ha convertit en un producte molt ben valorat i que cada vegada hi ha més gent que el coneix i que participa en aquestes jornades. Finalment, el president de la Cooperativa Agrícola Jaume Baiges va reiterar l'agraïment a l'Ajuntament que, segons va dir, segueix recolzant i apostant en sectors com la pesca, l'agricultura i la restauració local. Baiges va recordar els actes que tindran lloc a les instal·lacions de la Cooperativa com la fregida de galeres o el tast d'olis i va animar tothom a participar-hi activament.