Cultura

Tres alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer guanyen el I Concurs de Cultura Clàssica Odissea 2012 i es classifiquen per a la final estatal

Per Berta Ruiz

Els tres alumnes guanyadors del concurs, acompanyats del seu professor. D'esquerra a dreta: Toni Moreno, Pau Ortoneda, Marco Stranieri i Àlex Moya

Tres alumnes de quart d’ESO del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer –Àlex Moya, Pau Ortoneda i Marco Stranieri–, tots tres de 15 anys d’edat, han guanyat el I Concurs de Cultura Clàssica Odissea 2012, a nivell català. Ara, com a representants de Catalunya, participaran en la fase final estatal que es disputarà el proper 29 de febrer.

309 equips participants d'arreu de Catalunya

Durant els dies 6, 7 i 8 de febrer va tenir lloc aquest concurs online, en el que, per primera vegada, hi participaven centres educatius catalans. La temàtica era sobre viatges a l’antiguitat grecoromana i hi van participar 309 equips d’arreu de Catalunya, amb un total de 791 estudiants, ja que els grups podien estar formats per un, dos o tres integrants. Del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer hi van competir un total de 5 equips. El que estava format per Àlex Moya, Pau Ortoneda i Marco Stranieri s’anomenava APM Legio. Tal com van explicar els tres alumnes a Revista Cambrils Diari Digital, acompanyats del seu professor de llatí i de cultura clàssica –Toni Moreno–, durant els tres primers dies del concurs els hi feien una pregunta a les 9 hores del matí i tenien tot el dia per buscar informació i resoldre la qüestió, fins a les 9 hores del matí de l’endemà. En cas d’encertar la pregunta, se’ls hi puntuava amb 5 punts, en cas que fos incorrecta no obtenien cap punt i si no contestaven la pregunta els hi restaven punts de la seva puntuació acumulada. Finalment, el 9 de febrer van haver de superar la darrera prova amb la resolució de 13 preguntes-pista i la superpregunta. En total, l’equip APM Legio va contestar 23 preguntes, totes de manera correcta, sumant la puntuació màxima de 81 punts.
Sobre el procediment que van utilitzar per resoldre totes les qüestions formulades, Àlex Moya va comentar que “tots buscàvem informació, i amb tot el que aconseguíem reunir, ho posàvem en comú i donàvem la resposta que crèiem més adequada”. Per la seva part, Marco Stranieri va afimar que no es van preparar prèviament, però sí que es van documentar amb llibres, revistes i van buscar gent que també els pogués assessorar. En Pau Ortoneda també va comentar que “teníem alguns coneixements de l’any passat quan vam fer un crèdit de mitologia amb el Toni”.

Primers de Catalunya

Així doncs van quedar en la primera posició a nivell de Catalunya per davant de l’equip Sirenes de l’Institut Gorgs de Cerdanyola del Vallès que va sumar 78 punts i l’equip Lestrígons de l’Institut Gorgs de Cerdanyola del Vallès que també va assolir 78 punts. Cal destacar que aquest centre barceloní també va situar equips seus en la quart, cinquena i sisena posició de la classificació final. Com a primer premi, els cambrilencs van rebre 100 euros a repartir entre els tres. El proper 26 d’abril assistiran a l’acte de lliurament dels premis que tindrà lloc a Badalona en el marc de la Magna Celebratio.

Els tres alumnes del centre cambrilenc estan molt contents del resultat assolit. De fet, manifesten que és molt satisfactori que l’esforç realitzat hagi donat els seus fruits. A més, cal destacar que el nivell del concurs era molt alt, donat que hi participaven alumnes de fins a segon de Batxillerat. Àlex Moya comentava que li ha agradat molt participar, “ha sigut una bona experiència, perquè crec que tots hem après bastant, fins i tot, el Toni. Saber que l’esforç que has realitzat té recompensa és molt important”. En Pau Ortoneda també es mostrava molt satisfet, no per haver guanyat el premi econòmic, “sinó per haver quedat els primers de Catalunya”. Finalment, Marco Stranieri també valorava molt positivament el fet de poder haver arribat fins a la final del concurs estatal.

Fase final del concurs estatal, el proper 29 de febrer

Ara, el proper 29 de febrer es disputarà el concurs online a nivell estatal. En aquest cas, se’ls hi formularà una suprepregunta i tindran 3 hores per contestar-la. El primer equip que la resolgui correctament guanyarà. L’equip APM Legio es mostra optimista davant d’aquest nou repte, malgrat que tal com van confessar, el tema de la rapidesa és un dels seus handicaps. Per la seva part, Toni Moreno explicava que aquell dia es tancaran a la sala d’informàtica del centre, entre les 16.30 i les 19.30 hores, demanaran “reforços” i intentaran superar aquesta darrera qüestió. El primer premi pel guanyador seran 500 euros a repartir. En aquest tram final del concurs, Moreno valorava molt positivament aquesta experiència. “Estic molt content i em trec el barret amb ells, perquè jo no hauria tret la puntuació que han tret ells. Hi havia algunes preguntes que ni jo sabia, i vaig al·lucinar quan vaig veure que no havien fallat cap i que tenien la màxima puntuació”. El dia 1 de març es coneixeran els resultats provisionals del concurs i, el 2 de març els resultats finals.


Comenta aquest article