Ramón García Mateos guanya el Premi Internacional Tiflos de Contes per l'obra "Baza de copas: ajuste de cuentas"
Imatge d'arxiu de Ramón García Mateos, en un acte celebrat aquest passat mes de febrer |
Lescriptor i professor Ramón García Mateos ha resultat el guanyador dun dels premis internacionals Tiflos de Literatura, convocats per lONCE en la seva 25a edició de Poesia, la 22a edició de Contes i la 19a edició de Novel·la. Ramón García Mateos ha guanyat el primer premi en la categoria de contes per lobra Baza de copas: ajuste de cuentas, mentre que els escriptors Santiago Velázquez Jordán i José Luis Rey ho han fet en les categories de novel·la i de poesia, respectivament. Els guanyadors en les categories de contes i poesia, tal com es va fer públic a finals del passat mes de febrer, han rebut un premi econòmic de 12.000 euros cadascun, mentre que en lapartat de novel·la, el guanyador sha endut un premi de 21.000 euros. A més, aquests textos premiats seran publicats per les editorials Edhasa/Castalia i Visor.
Una col·lecció de contes "durs, àcids, lírics, reflexius"
En declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, García Mateos s'ha mostrat molt content i sorprès per haver aconseguit aquest premi, perquè, segons ha dit, "tot i que porto un temps treballant, en el terreny de la prosa de ficció mai havia fet cap obra tancada com un llibre. En un moment determinat tenia una col·lecció de contes, els vaig ordenar i els vaig enviar a aquest certamen, que té una llarga tradició. No tenia molta confiança, no perquè no confiés en el llibre, sinó perquè és molt heterodox. No són exactament contes, hi ha una barreja perquè alguns textos són gairebé poemes, d'altres són impressions assagístiques, d'altres sí són contes. És un llibre molt heterogeni i dóna la impressió que en un certamen literari potser no tingués gaire fortuna. La sorpresa va arribar quan em van trucar i em van dir que havia guanyat".
Quant a l'estil, la temàtica i l'estructura de l'obra, Ramón García Mateos ha comentat que "hi ha de tot. Hi ha contes molt durs i àcids, hi ha uns altres més lírics, uns de major reflexió poètica. Són tres parts i en cadascuna de les parts hi ha 21 contes, que dalguna manera sinterrelacionen amb els 21 de les altres dues parts. El primer conte de la primera part té a veure amb el primer de la segona i el primer de la tercera, tot i que no són necessàriament una continuació. En algun cas sí, però en d'altres són simplement connexions temàtiques. Podríem dir que no és una novel·la de contes, perquè són contes independents i amb un to molt diferent cadascun d'aquests. Tampoc hi ha un tema fix, sinó que hi ha un joc literari on combino experiències viscudes personal o literàriament, o bé explicades".
L'escriptor també ha afegit que portava un parell d'anys escrivint aquest tipus de relats, tot "buscant altres camins". Paral·lelament també ha seguit fent poesia. "Crec que els premis tenen aquell component on pots comprovar com des d'altres mirades, des d'altres lectures de gent que no coneixes de res, fan un judici del que estàs fent i et diuen si està bé o no", ha apuntat.
A principis del proper mes de maig s'editarà l'obra i el dia 21 de maig tindrà lloc l'acte d'entrega dels premis a la Residencia de Estudiantes de Madrid, "un lloc emblemàtic", segons García Mateos, per on hi van passar grans personatges de tots els àmbits com Dalí, Buñuel o Lorca.
412 treballs presentats
Ledició denguany daquests premis ha rebut un total de 412 treballs, tots escrits en llengua castellana: 189 en lapartat de poesia 20 autors dels quals amb discapacitat visual; 111 treballs en la categoria de contes 11 autors dels quals amb discapacitat visual i 112 treballs més en lapartat de novel·la 9 autors dels quals tenien discapacitat visual. En la categoria dautors amb discapacitat visual també es van escollir els guanyadors en les diferents categories dels quaranta treballs que es van presentar. Els autors de les obres procedien darreu de lEstat i daltres països com França, Suècia, Àustria, Dinamarca, Argentina, Mèxic, Veneçuela, Equador, Cuba o Xile.
Ramón García Mateos és catedràtic de llengua i de literatura espanyola i exerceix la docència a l'institut Cambrils, tasca que durant molt anys també va compaginar amb la de professor associat de literatura espanyola de la Universitat Rovira i Virgili. Actualment també és el director de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils.