Cultura

S'inaugura l'exposició fotogràfica "Ajuntaments de poble" del fons fotogràfic de Narcís Simó, secretari municipal entre 1939 i 1969

Per Berta Ruiz

Imatge d’un dels primers consistoris després de la Guerra Civil presidit per l’alcalde Joan Pujol Cañelles (al centre amb boina), on apareix també Narcís Simó Lleixà (el primer per l’esquerra). La foto està feta a la plaça del Marquès de Marianao entre 1939 i 1942. (Autor: Amadeu Garcia Causí. Fons Narcís Simó Lleixà. Arxiu del Centre d’Estudis Cambrilencs)

Ahir al vespre, al Museu del Molí de les Tres, es va inaugurar la mostra fotogràfica “Ajuntaments de poble”. L’exposició, que presenta imatges d’alguns dels consistoris cambrilencs després de la Guerra Civil, s’emmarca en les activitats previstes per enguany pel Centre d’Estudis Cambrilencs en col·laboració amb el Museu d’Història de Cambrils. L’acte va ser presidit per l’alcaldessa –Mercè Dalmau–, pel regidor de Cultura de l’Ajuntament –Francesc Garriga–, el president del Centre d’Estudis Cambrilencs –Josep Maria Recasens– i el director del Museu d’Història, Gerard Martí.

Fons fotogràfic del secretari municipal Narcís Simó, al càrrec entre 1939 i 1969

Les fotografies que apareixen en aquesta mostra corresponen al fons fotogràfic del secretari municipal Narcís Simó Lleixà (1900-1991), que va exercir el seu càrrec durant 30 anys, entre 1939 i 1969. La seva família i, més en concret, la seva filla Maria Teresa Simó Rovira, ha conservat el material documental que havia preservat, fruit de l’exercici del seu càrrec de secretari de l’Ajuntament de Cambrils durant els difícils anys de la postguerra. Fer de secretari municipal en aquell moment, el van convertir en testimoni del canvi que la societat i l’urbanisme de Cambrils durant aquell període. En la seva intervenció, el seu gendre –Josep Maria Recasens– va fer un petit repàs per la vida personal i professional de Narcís Simó i de com va fer cap a Cambrils, ja que ell havia nascut a Godall l’any 1900.

Actes oficials i lúdics dels diferents consistoris després de la Guerra Civil

La trentena de fotografies que formen l’exposició, mostren alguns dels membres dels diferents consistoris, tant en actes oficials com en d’altres activitats de caire més lúdic. Moltes d’elles van ser fetes pel mateix Narcís Simó, tot i que d’altres van ser fetes per altres fotògrafs locals. Així, a les fotografies, es poden identificar alguns alcaldes, tinents alcaldes, regidors, jutges de pau, secretaris, administratius, conserges o professors, tots ells cambrilencs i relacionats amb les funcions municipals en aquell moment, que apareixen al seus llocs de treball o en diferents espais del municipi que avui s’han transformat d’una manera molt important. Aquestes persones, sovint són acompanyades en actes oficials per autoritats civils, religioses o militars, en imatges quotidianes de l’època i del règim que governava el país.
La selecció d’imatges de l’exposició intenta presentar, almenys una fotografia de les diferents legislatures, des de la primera Comissió Gestora just després de la Guerra Civil, fins a l’any 1969. Tot i això, per pèrdua o per causes desconegudes, hi ha dos consistoris que no apareixen. A banda, l’exposició es completa amb diferents plànols i cartells publicitaris de la Fira de Cambrils, tal com va explicar Josep Maria Recasens, i de com va començar a prendre volada en el format que actualment coneixem. També hi ha alguns exemplars antics de la Revista Cambrils.

Una vegada finalitzi l’exposició, el 28 d’octubre, totes les imatges romandran a l’arxiu històric del Centre d’Estudis Cambrilencs al Molí de les Tres Eres, fruit de la cessió que la família de Narcís Simó Lleixà ha fet.

Més activitats programades des del Museu del Molí de les Tres Eres

Per altra banda, des del Museu del Molí de les Tres Eres també s’han programat d’altres activitats per aquest mes de maig. El dissabte 19 de maig, a les 12 hores, es farà una conferència sota el títol “In rusticam romanam linguam” a càrrec del doctor Pere Navarro Gómez. El dimarts 29 de maig, a les 20 hores, tindrà lloc la conferència “Els orígens comercials de la Fira de Cambrils”, a càrrec de Josep Maria Recasens. Ambdues es faran a la seu del Museu del Molí de les Tres Eres.

L'exposició, que compta amb una trentena de fotografies, es podrà visitar fins el 28 d'octubre

Un moment de l'acte d'inauguració, d'ahir al vespre. D'esquerra a dreta: Francesc Garriga, Mercè Dalmau, Josep Maria Recasens i Gerard Martí

Comenta aquest article