L'exposició "1911. Sobreviure a la tempesta" arriba al Centre de Lectura de Reus
Un moment de l'acte d'inauguració de l'exposició al Centre de Lectura de Reus |
El president del Centre de Lectura de Reus Xavier Filella, i el regidor de Planificació de Ciutat i Cultura de l'Ajuntament de Cambrils Francesc Garriga van inaugurar el passat divendres 11 de maig, lexposició "1911. Sobreviure a la tempesta", instal·lada al vestíbul del Centre de Lectura de Reus. Lacte es va iniciar a la sala dactes del Centre de Lectura amb una petita introducció històrica a càrrec dels comissaris de la mostra, Montserrat Flores, arxivera municipal de Cambrils i Gerard Martí, director del Museu dHistòria de Cambrils. Posteriorment es va fer una visita a lexposició.
La mostra, produïda per lArxiu Municipal de Cambrils i el Museu dHistòria de Cambrils de lÀrea de Cultura de lAjuntament de Cambrils, pretén fer memòria sobre els tristos fets ocorreguts a lentorn del 31 de gener de 1911 i que van afectar la costa mediterrània des del Maresme fins a València. Més dun centenar de persones van perdre la vida, a conseqüència del terrible temporal marítim que va agafar desprevinguts a pescadors i mariners, 15 dels quals eren de Cambrils. També es van veure afectats d'altres municipis de Catalunya, com Caldes dEstrac, Vilassar, Badalona, Barcelona i lAmetlla de Mar, i diverses poblacions del País Valencià.
L'exposició amplia el seu calendari itinerant
Amb larribada a Reus, lexposició continua la seva itinerància que ha permès ja la visita de més de 25.000 persones, des de que es va inaugurar a la Torre del Port de Cambrils a principis de lany 2011. Lextens calendari ditineràncies ha ampliat el radi de difusió de la mostra a tota la geografia catalana. En principi van ser els indrets que més patiren lefecte del Temporal de la Candelera els que van sol·licitar lexposició ara fa just un any amb la visita a Badalona, primer port on va recalar lexposició. Posteriorment, la mostra ha visitat d'altres municipis com Barcelona, Caldes dEstrac, lAmetlla de Mar, Vilassar de Mar i Sant Feliu de Guíxols. Ara, arriba a Reus, que va ser una de les moltes ciutats on fa més dun segle es van recollir diners per socórrer les famílies cambrilenques damnificades per aquell succés que afectà.
Aquesta exposició és només un dels fruits de la recerca. LArxiu Municipal, el Museu dHistòria de Cambrils i els diferents municipis afectats continuen recollint testimonis orals indirectes daquest temporal. De fet, lexposició ha servit per donar a conèixer la tempesta però també per localitzar nous testimonis.
D'esquerra a dreta: l'arxivera municipal de Cambrils Montserrat Flores, el president del Centre de Lectura de Reus Xavier Filella, el regidor de Cultura de Cambrils Francesc Garriga i el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí |