Cultura

L'escriptor Vicenç Villatoro protagonitza una amena i participativa sessió amb els membres del club de lectura de la Biblioteca

Per Berta Ruiz

L'escriptor i periodista Vicenç Villatoro va fer una sessió amena i participativa amb els més petits

El passat divendres a la tarda, l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro va ser el protagonista de l’acte de cloenda dels clubs de lectura infantil i juvenil de la Biblitoeca Municipal. L’activitat també s’emmarcava dins del programa d’actes del 15è aniversari de la Biblioteca.

En una sessió molt amena i participativa, Vicenç Villatoro es va acostar a petits i grans i va compartir amb ells una sessió d’intercanvi d’opinions, preguntes i qüestions de tot tipus. El periodista va ser qüestionat sobre com li arriba la inspiració i les idees per fer una novel·la, sobre com es documenta i sobre com treballa els seus personatges i les seves històries. Villatoro, molt proper i directe, va explicar que una de les coses més divertides d’escriure novel·la és buscar la documentació i la bibliografia, “quan escrius una cosa de mentida, no ha de grinyolar”. En aquest punt va posar l’exemple de la indumentària de la gent en una determinada època històrica o dels noms de moda. Sobre la seva metodologia a l’hora de posar-se a escriure, el periodista va explicar que és molt metòdic i sempre que comença una novel·la es compra dues llibretes i dues plomes, i si perd alguna d’aquestes, deixa la novel·la aparcada i no la continua. També va comentar que li agrada escriure a mà les seves històries, en contraposició al que fa quan escriure articles periodístics, quan ho fa amb l’ordinador i d’una manera més ràpida. “Per escriure literatura ho faig a mà, perquè la literatura és diferent a com escric pel diari. Maneres diferents d’escriure donen lloc a resultats diferents. El com té a veure amb el què”, va manifestar.

Quant a les seves fonts d’inspiració, Vicenç Villatoro va explicar que ell sempre escriu perquè “és la meva manera de relacionar-me amb allò que em passa. Un novel·lista va pel món creant novel·les: veu paisatges, personatges, històries i les va col·locant al calaix de les històries. Quan surten de l’armari? Doncs, quan passa una cosa a la teva vida, i a través d’una història falsa et serveix per parlar de tu. Jo crec que escriure no serveix per curar, sinó per rememorar”.

Comenta aquest article