Cultura

La conferència i l'exposició "Spiritus Lux - L'esperit de la llum" enceten els actes de la Setmana Santa

Per Berta Ruiz

Un moment de la conferència, el passat divendres al Centre Cultural. D'esquerra a dreta: Carles Martí, Francesc Garriga, Joaquim Julià i Josep M. Sabaté

El passat divendres al vespre, al Centre Cultural, es va encetar el programa d’actes de la Setmana Santa d’enguany amb la conferència i l’exposició “Spiritus lux – L’esperit de la llum”, en el marc del cicle Altres mirades. L’acte, organitzat per l’Associació d’Antics Alumnes de La Salle, va anar a càrrec de Josep M. Sabaté, cronista oficial de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona. Aquest va estar acompanyat del president de la Triple –Carles Martí–, del regidor de Cultura de l’Ajuntament –Francesc Garriga– i del president de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona, Joaquim Julià. La xerrada també va servir per obrir el programa d'actes del 60 aniversari de l'Associació d'Antics Alumnes de La Salle.

Josep Maria Sabaté: "Si traiem els passos als carrers és per una manifestació de fe”

En la seva intervenció, Josep M. Sabaté va explicar el sentit de l’Spiritus Lux (l’Esperit de la llum), títol de la conferència i de l’exposició que s’ha instal·lat a la sala Àmbits del Centre Cultural. “El primer contacte que va tenir l’home va ser amb la terra, amb l’aigua, amb l’aire i el foc i l’home va quedar enlluernat per la llum. El foc sempre ha tingut un encant i d’aquí ve el culte pel foc i per la llum, el seu simbolisme s’ha divinitzat”, va dir. Sabaté va definir l’exposició Spiritus Lux com una mostra “sorprenent”, on hi té cabuda la història, l’art, la tradició, la cultura i les curiositats, “la Setmana Santa és tot això, amb l’esperit de la fe i de la religiositat que ens il·lumina. La Setmana Santa no és per omplir els hotels. Si traiem els passos als carrers és per una manifestació de fe”.
En referència a la col·lecció de ciris pasquals –de diferents confraries tarragonines i de totes les èpoques– que es poden veure a la mostra, Sabaté va explicar que, “un ciri fa llum mentre es va consumint. Tots ens anem consumint, però tots podem fer llum, perquè la llum és vida. El ciri pasqual és el símbol de l’eternitat de Crist”. A l’exposició, tal com va comentar Sabaté, “hi ha cera, hi ha oli, hi ha parafina, hi ha ciris i espelmes. Tot és matèria, però cal cercar al llum de l’esperit. Siguem la llum del món”.
Cal destacar que Sabaté també va tenir unes paraules de record per a un “company i amic que es deia Josep Salceda, que va fer molt per Cambrils i que va ser molt important per Cambrils. Va ser el cronista de la vila i va col·laborar amb moltes associacions”.

Per la seva part, el president de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona, Joaquim Julià, va recordar que la mostra ja va estar instal·lada fa tres anys a la Catedral de Tarragona i que posteriorment va passar per Flix. Finalment, el president de l’AAA de La Salle –Carles Martí– va comentar que l’objectiu del cicle Altres mirades és portar fins a Cambrils d’altres experiències properes, en aquest cas, la de les confraries de Tarragona, “un exemple d’unió que voldríem seguir a Cambrils per poder fer, entre tots, una Setmana Santa més lluïda”.

Josep M. Sabaté, Francesc Garriga i Carles Martó observant la col·lecció de ciris de l'exposició

L'exposició "Spiritus lux" està instal·lada a la sala Àmbits del Centre Cultural

Comenta aquest article