Medi ambient
Acció Climàtica anuncia l'inici del procés participatiu per la creació del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades
En aquesta fase inicial s’haurà d’engegar una consulta pública prèvia on es facilitarà la participació ciutadana i de tots els ajuntaments implicats
El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, acompanyat del director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Àngel Xifré, i del subdirector de Biodiversitat i Medi Natural, Josep Planas, es van reunir ahir divendres amb alcaldes i presidents dels consells comarcals, així com amb representants de la Diputació de Tarragona i la Diputació de Lleida, per avançar en la creació del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades. A la tarda, també es preveu reunir amb la Plataforma cívica per a la declaració del Parc Natural i altres entitats.
Vilahur ha explicat que “aquesta trobada ha servit per explicar a tots els ajuntaments i ens comarcals que formen part de l’àmbit de creació del Parc l’inici del procés de participació i concertació per a la declaració del Parc i del seu pla de protecció”. Vilahur ha dit que en aquesta fase inicial s’haurà d’engegar una consulta pública prèvia per facilitar la participació ciutadana i de tots els ajuntaments i d’aquesta manera “poder saber quines expectatives tenen pel que fa la creació d’aquest parc natural i com preveuen que funcioni”. En aquest sentit, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural ha anunciat que el procés es preveu que comenci a la tardor.
Un procés participatiu ampli i amb el territori
Vilahur també ha explicat que s’oferirà als municipis suport tècnic per ajudar-los a encarar aquesta fase del procés. La consulta pública prèvia és un tràmit obligatori i és la primera etapa d’un procés participatiu més ampli, que es desenvoluparà més endavant. Així, posteriorment els treballs continuaran amb unes sessions participatives al territori, la fase d’informació pública i l’audiència a les persones interessades i als ens locals, fins que el Govern l’aprovi definitivament.
El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural ha afirmat, que tal i com va declarar la consellera Jordà la creació d’aquest Parc garantirà la conservació dels valors naturals i culturals inclosos en l’àmbit geogràfic de les Muntanyes de Prades. La declaració permetrà garantir la conservació dels seus valors naturals d’una manera compatible amb l’aprofitament ordenat dels recursos i el manteniment de les activitats tradicionals dels habitants dels municipis i les comarques que l’integraran, en col·laboració amb els ens locals i entitats territorials, de manera que l’existència d’aquest parc i la seva gestió esdevinguin factors de dinamització social i econòmica, i de vertebració d’un desenvolupament sostenible d’aquests municipis i comarques.
Les Muntanyes de Prades ja gaudeixen de diverses figures de protecció
Actualment, les Muntanyes de Prades gaudeixen de diverses figures de protecció. En concret, una superfície d’unes 30.700 hectàrees de cinc comarques (L’Alt i el Baix Camp, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat) i 22 municipis conformen l’Espai Natural Protegit de Muntanyes de Prades. Com a part de la Xarxa Natura 2000 (Zona d’Especial Conservació –ZEC– i Zona d’especial Protecció per a les Aus –ZEPA–) inclou d’altres territoris circumdants d’alt valor. Finalment, l’interior de l’Espai Natural Protegit acull diverses figures de protecció especial, com són el paratge natural d’interès nacional de la vall del monestir de Poblet, la reserva natural parcial del barranc de la Trinitat i la reserva natural parcial del barranc del Titllar.