Informació general

El ple aprova la liquidació del pressupost del 2008 amb un romanent de tresoreria de 250.000 euros

Per Raquel Samaniego



La regidora d'Hisenda, Anna Pelaez, en una de les seves intervencions en el ple d'ahir
El plenari de l'Ajuntament de Cambrils d'ahir va aprovar la liquidació del pressupost general del passat 2008 i dels seus organismes autònoms (els Patronats de Turisme, Música i Història), amb la disconformitat per part dels membres de la oposició. La regidora d'Hisenda i Gestió Econòmica —Anna Peláez— va explicar que el resultat de la liquidació havia resultat positiu, amb un romanent de tresoreria per a despeses generals de prop de 250.000 euros. "Ens trobem en una complicada situació econòmica que fa que desgraciadament molts municipis hagin de tancar amb un resultat negatiu. Per nosaltres, aquest és un resultat força positiu tenint en compte la caiguda dels ingressos que hi ha hagut", manifestava.

En aquest primer punt del ple, el portaveu de la PLIC —Xavier Martí— va aportar que "l'any que ve tots ens haurem d'estrènyer el cinturó per tenir uns resultats més positius". A més, va demanar a l'equip de govern que aquest present exercici econòmic tinguin en compte també el consens de la resta de partits a l'oposició. Per la seva part, la portaveu de CiU —Mercè Dalmau—, va apuntar que "hi ha una despesa corrent molt elevada i inversions que sempre s'inclouen en les modificacions de crèdit", referint-se així a que l'any 2008 havia tancat en negatiu i no en positiu com remarcava la regidora. A més, va demanar un pla de sanejament de l'economia ja que el deute arriba al 104%, la liquidació havia estat negativa i l'estalvi net també. No obstant, l'equip de govern va puntualitzar que el límit d'endeutament pels ajuntaments és d'un 110%. "La gestió econòmica és molt millorable, els ingressos són ficticis i sempre ens avoquem a modificacions de crèdit", remarcava Dalmau.

Deute viu de 43 milions d'euros

Continuava el seu discurs posant sobre la taula que l'Ajuntament té un deute viu de 43 milions d'euros, i se situa en el municipi número 83 dels més de 8.000 que hi ha a Espanya. A més, va deixar en l'aire que encara avui en dia, al mes d'abril i propers al mes de maig, ningú els havia informat de les possibles inversions de l'any ni quan es realitzaria aquest ple. Per altra part, un dels portaveus del PP —Francesc Garriga— va assenyalar que "ens trobem ara de ple amb aquells pressupostos irreals que nosaltres vam votar en contra el seu dia. Creiem, per això, que s'ha de crear una comissió contra la crisi".

En el torn de paraula de la regidora Peláez, va dir que "segurament la gestió si pot ser millorable, però que no pot ser tant nefasta quan hem pogut portar endavant moltes actuacions. A més, no ens hem pogut acollir a cap subvenció contra la crisi perquè no hem estat dels municipis amb una situació crítica". Sobre el resultat de la liquidació, Peláez va especificar que "sí, el resultat és negatiu però el romanent de tresoreria és positiu".

Sobre tot aquest assumpte, l'alcalde —Robert Benaiges— va dir també la seva: "La conjuntura econòmica de la crisi afecta a les inversions de forma molt important. No ens podem acollir a cap subvenció perquè no estem una situació crítica, tot i que és veritat que els ingressos han baixat molt. Sobre l'endeutament, d'aquests 43 milions d'euros, 6 ens els han de retornar de la construcció de l'hospital de proximitat, ja que nosaltres vam avançar el finançament a la Generalitat. I 23 més són crèdits adquirits abans del 2003, és a dir, que són heredats".

L'oposició s'absté en les modificacions de crèdit

En aquest plenari majoritàriament de caire econòmic, també es van incorporar al present exercici els crèdits d'anys anteriors de les inversions en curs o pendents d'execució. A més, les modificacions de crèdit que es van aprovar amb el suport de l'equip de govern i l'abstenció dels 9 membres presents de l'oposició. Aquestes corresponen a propostes de despesa de l'exercici 2008 que s'incorporen al 2009 i que es financien amb majors ingressos. Concretament hi ha una partida de 830.000 euros corresponents a la liquidació de la participació dels tributs de l'estat del 2007, que l'Estat ha avançat als ajuntaments, així com baixes de partides del propi pressupost, amb un import de 1.276.082,83 euros.

Una altra modificació de crèdit feia referència a les factures presentades fora del termini habitual i que no es van poder reconèixer dins l'exercici pressupostari, per un import de 77.695 euros. I per últim, una modificació del propi exercici 2009 que es financia amb baixes i traspassos de partides, "que seria el primer real de modificació d'aquest exercici", deia la regidora. També, s'ha creat una partida de 60.000 euros per a despeses generades per desastres naturals.

Préstec del FOMIT

L'Ajuntament ha rebut, per quart any consecutiu, la subvenció del FOMIT (Fons financer de l'Estat per la modernització de les infraestructures turístiques), per un import de 5.200.000 euros. "Any rere any demanem al Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç aquest crèdit amb interessos molt baixos relacionat amb la promoció d'activitats turístiques, que compta amb la participació de la empresa privada", explicava l'alcalde. Altres anys, l'han utilitzat per l'amortització d'altres crèdits que tenen interessos superiors, però enguany encara no saben quina és la seva destinació. "Amb aquesta rebaixa, en dos anys hem pogut estalviar de prop de sis milions d'euros".

Dues mocions molt europees

Les dues mocions del ple estaven formulades pel regidor de Promoció de Ciutat, Relacions Cíviques i Solidaritat i Cooperació —Oliver Klein—, que manifestaven l'adhesió del consistori com a membre del Consell Català del Moviment Europeu per una banda, i el seu suport a la declaració del Dia d'Europa 2009, que se celebrarà el proper 9 de maig. Sobre aquest últim punt, Klein va destacar que "es tracta de celebrar el símbol de la identitat europea, fent activitats per apropar Europa a la ciutadania i informar de l'Europa del futur". En aquests dos punts, tots els membres del consistori van votar a favor.

Comenta aquest article