Societat

Més de 350 cavalls participaran a la desena edició de la Fira del Cavall

Per Raquel Samaniego

Lluís Planas, Glòria Merino, Oliver Klein i Josep M. Castro, ahir durant la presentació de la Fira

La Fira del Cavall de Cambrils està enguany d'aniversari. Aquesta és la desena edició, caracteritzada de nou per la qualitat i la quantitat de cavalls. Fins a 350 animals, acompanyats per un mínim de tres persones cadascun, es desplaçaran al municipi aquest proper dimecres 17 de juny fins el recinte ubicat al Parc del Pinaret. A partir del dijous 18 i fins el diumenge 21, participaran en concursos com el morfològic o el de Doma Clàssica, alguns altres seran destinats a fer espectacles, i d'altres, també, destinats a la seva venda. La procedència dels cavalls participants aquest 2009 procedeix un 50% de Catalunya i un altre 50% de la resta d'Espanya. Del total dels cavalls catalans, només un 5% són de Tarragona.

Torna, per tant, "la millor fira d'aquest sector a tota Catalunya i una de les millors de tot l'Estat", comentaven ahir els organitzadors durant la presentació d'aquest certamen. El gran espectacle eqüestre d'enguany, al que es pot accedir pagant 6 euros d'entrada, durarà aproximadament una hora i mitja i incorporarà diverses actuacions. La primera serà a càrrec de les tres hípiques locals —Club Hípic Castells, el Club Hípic Antonio Santiago i el Club Hípic Tomàs Santiago—; la segona actuació és una de les grans novetats d'aquesta fira, ja que per primera vegada a Catalunya actuarà 'La Cobra de Yeguada Militar', que és el conjunt de cavalls de l'exèrcit espanyol. I per últim, continuarà l'espectacle el francès Christophe Chaussy.

En total s'espera que siguin més d'un miler de persones del món del cavall les que vinguin aquest proper cap de setmana a la població, i que ocuparan els diferents hotels cambrilencs. La inauguració serà el divendres a les 21.15 hores, a càrrec de la Directora General de Ramaderia de la Generalitat —Rosa M. Cubel—. L'espectacle, que es farà a la carpa coberta amb capacitat per a 1.400 persones, es realitzarà divendres i dissabte a les 21.30 hores, i el diumenge serà a les 8 del vespre. L'entrega de premis serà a les 6 de la tarda.

"No ens podem equiparar a les fires de Sabadell i Girona, perquè les hem superat"

A la presentació de la fira hi van ser presents tres membres del comitè organitzador del certamen —Josep M. Castro, Lluís Planas i Glòria Merino—. El primer d'ells, per la seva part, va manifestar que la Fira del Cavall de Cambrils "no es pot equiparar amb les de Sabadell o Girona, ja que les hem superat. Ara estem a l'alçada de fires com la de València". Per fer aquesta afirmació, Castro es va basar en el nombre de cavalls que uns i altres tenen en el concurs morfològic: "Mentre que a Sabadell, per exemple, hi va haver entre 60 i 70 cavalls en concurs, aquí rondem enguany els 200, una xifra que també superem respecte l'any anterior".

Aquesta és una prova puntuable pel Campionat d'Espanya, "de prestigi —deien—, perquè si aquest concurs el poguéssim comparar amb l'àmbit futbolístic, aquesta Fira estaria la lliga de les estrelles o a la primera divisió". En aquesta part de la fira eqüestre, tres jutges internacionals valoren la qualitat de la raça de cada cavall, i ho fan analitzant la presència de l'animal i el seu estil al pas, al trot i al galop.

El Lluís Planas va comentar una de les activitats que ja són tradicionals cada diumenge de fira amb els membres de l'Associació Gripau Blau de Cambrils. Enguany, a partir de les 11 hores, els nens i nenes discapacitats psíquics de l'associació faran un passeig en carruatge pels voltants del Parc del Pinaret. Aquesta activitat també estarà oberta al públic en general fins les 20 hores, a un preu de dos euros els adults i d'un euro els menors de 6 anys.

Recuperació del Concurs de Doma Clàssica i nou Cicle de Cavalls Joves

En la Doma Clàssica, els jutges valoren el conjunt del cavall i el genet, així com també la capacitat que té l'animal per respondre a les ordres. Enguany arriba també un nou certamen a la Fira, que és el Cicle de Cavalls Joves, una disciplina "molt curada pel cavall i pel genet", assegurava la Glòria Merino. Segons va explicar, es realitzen diferents proves als cavalls més joves, d'entre 4 i 6 anys, per fer una més curada selecció i valorar tant els moviments de l'animal com la seva morfologia. "És una manera de que la raça pura espanyola comenci a estar ben documentada", manifestava.

Comenta aquest article