Dites
-
Qui l'oli remena, els dits se n'unta.
Aquesta frase popular, força estesa, ens mostra la desconfiança irònica cap a aquelles persones amb poder de decisió sobre operacions importants, normalment de connotacions econòmiques i com sempre obtenen alguna compensació no prevista, alguna informació privilegiada o algun tracte de favor.
-
Estar en flor i bajoquina.
En el procés de creixement de les bajoqueres, hi ha una època en què la planta està entre la floració i l'aparició de la bajoquina el que serà el fruit, la bajoca. S'usa aquesta frase quan es pregunta per la salut d'algú i per no explicar-ne massa el detall i una mica per fugir d'estudi es respon amb flor i bajoquina.
"Com estem?
Mira, amb flor i bajoquina." -
L'arròs fa el ventre gros.
Aquesta dita s'utilitza quan es serveix un plat d'arròs i fa referència als suposats efectes que genera la seva digestió.
Existeix una versió que hi afegeix i la panxa llisa no cal camisa. -
Tenir les orelles a adobar.
Aquesta dita es fa servir irònicament quan algú sordeja o no sent allò que li diuen, per distracció o per conveniència, i sovint es fa servir en forma interrogativa: Que tens les orelles a adobar? Aquesta expressió recull l'ús d'adobar com a sinònim d'arreglar, que es va perdent en detriment d'aquest últim verb.
-
Qui no sega, no espigola.
Aquesta frase s'utilitza per indicar que un no pot obtenir tot allò que volia i s'ha d'acontentar amb menys o amb allò que és més fàcil d'obtenir.
-
Tenir un os a l'esquena.
Es fa servir aquesta expressió quan ens referim a una persona que no li agrada gaire treballar, que és un gandul.
-
Li falta un bull com a les guixes.
Es fa servir aquesta expressió quan ens referim a una persona que no hi és tota, que mostra un cert grau d'immaduresa en alguns moments o en algunes situacions.
-
Aixecar la llebre.
Aquesta expressió s'utilitza quan volem despertar l'atenció sobre un afer fent, així, que d'altres puguin aprofitar-se'n.
-
Déu dóna pa a qui no té dents.
Aquesta expressió s'utilitza quan algú té una cosa de la qual no pot o no sap gaudir i de la qual algú gaudiria però no la té. Aquesta dita mostra que sovint resulten més afavorides persones que ja són prou afortunades.
-
Agafar amb els pixats al ventre.
Es fa servir aquesta expressió per demostrar sorpresa davant d'un fet o una situació sobtada que, en cap cas, ens esperàvem.
-
És per donar-li menjar a banda.
Aquesta frase es fa servir en una situació en que hi ha una persona poc sociable, o bé amb un comportament diferent a la resta.
-
Més val tenir un veí a la porta, que un parent a Mallorca.
Aquesta expressió es fa servir quan, en cas de necessitat o d'urgència, pot ser de més ajuda el teu veí que no pas un parent que visqui molt lluny.