Dites
-
Anar a pastar fang.
Aquesta expressió es fa servir quan estem cansats d'algú que ens atabala i volem donar per finalitzada la situació.
-
Felicitacions sense cistell, te les pots fumbre al clatell.
Quan algú ens felicita però no ens ofereix cap regal i tot es queda en la felicitació o l'agraïment li podem contestar amb aquesta frase: "Felicitacions sense cistell, te les pots fumbre al clatell". Tot i que moltes vegades aquesta frase es queda en un pensament, representa d'una manera molt clara una situació en la que esperem que se'ns agraeixi un fet amb alguna cosa més que bones paraules.
-
Semblar un mas robat.
Es fa servir aquesta expressió quan no es veu ningú pel carrer o bé davant la poca assistència a un acte o celebració.
-
Em fas més por que una pedregada.
La pedregada tant pels pagesos com pels pescadors és un dels fenòmens més temuts per les seves catastròfiques conseqüències. Aquesta dita es fa servir, generalment quan no ens refiem d'algú quan ha de fer una acció concreta i patim pel que pugui passar.
-
T'encantes com les xibeques.
La xibeca, també coneguda com òliba, és una au nocturna que se l'acostuma a identificar damunt d'una branca d'un arbre amb els ulls oberts i immòbil. Fem servir aquesta dita quan veiem que una persona té el cap a un altre lloc i es queda encantat en comptes de fer la seva feina.
-
Més llarg que un dia sense pa.
Aquesta dita la utilitzem quan fem referència a una situació on sembla que el temps passi molt lentament. El pa és un aliment que en la dieta habitual tenia molta importància en els diferents àpats. Passar un dia sense menjar pa volia dir que es passava gana i que les hores es feien molt llargues i feixugues.
-
No dorm totes les hores que té son.
Les preocupacions ens poden provocar que no puguem dormir de la manera plàcida que desitjaríem. En aquests casos, quan els problemes prevalen sobre la son, podem utilitzar aquesta expressió, que diu que no es dorm totes les hores que es té son.
-
Treure el Sant Cristo gros.
En altres èpoques, el sant Cristo gros es treia per a fer rogatives per tal de pal·liar problemes importants que afectaven tota la societat, com la sequera, les epidèmies,... En el llenguatge popular es fa servir l'expressió «treure el sant Cristo gros» davant d'una situació greu en què cal mobilitzar la màxima autoritat possible o que s'ha de fer fer servir tota la munició dialèctica possible davant d'un contratemps.
-
És tard i vol ploure.
Aquesta expressió es fa servir com un recurs per donar a entendre que s'ha de fer via a l'enllestir una feina o una activitat determinada. Normalment, el motiu de les presses ve donat perquè s'arriba tard a una activitat o cita posterior.
-
Qui té padrins, bateja.
Aquesta dita fa referència a la relació directa que hi ha entre el parentesc i la quantitat de beneficis que se'n deriven.
-
Tots els Sants tenen vuitada.
Aquesta frase es fa servir quan felicitem alguna persona pel seu sant o aniversari el dia que no toca. Es una frase recurrent que ve a dir que durant un període de vuit dies és vigent l'onomàstica d'una persona.
-
Es va acabar com la comèdia de Falset.
Aquesta expressió s'utilitza per dir que una cosa s'ha acabat malament i, en alguns casos, d'una manera tumultuosa o accidentada. Segons algunes versions, la comèdia de Falset va acabar a cops de pedra i segons unes altres versions, a bastonades. S'expliquen dues coses com a motiu d'aquest accidentat acabament. L'una, que es va fer pagar un preu excessiu en relació a la importància de la comèdia. L'altra, que un dels comediants, mentre actuava, va insultar un espectador. A vegades es completa la frase d'aquesta manera: «que va començar a les vuit i es va acabar a les set».