Dites
-
El Llevant entra llepant, llepant.
El vent de llevant entra a poc a poc, el llevant és un dels vents més temuts i més forts.
-
Tramuntana morta, migjorn a la porta.
Vol dir que després de la tramuntana, quan va mancant, apareix el vent de migjorn. La tramuntana és vent del nord i el migjorn del sud.
-
Porra en tronc.
És sinònim de no agafar peix, en el cas de la pesquera de l'arrossegament. Quan tires el sac dalt i veus que no fa pompa, obres la bescordella i no hi ha n'hi un peix, exclames: "Porra en tronc!".
-
Talla coll!
Fem servir aquesta expressió quan parlem d'algú que ha fet alguna malifeta.
Exemple: - "Si per mi fos, aquest ja no ho faria més això. Talla coll!"
-
Ferir.
Vol dir robar, especialment quan el robatori és de poca cosa.
Exemple: "Un dia vam obrir la nevera per treure l'esmorzar i vam veure que ens l'havien pres. El pare va exclamar: "Aquesta nit mos han ferit".
-
Si vas a l'Hospitalet, sempre hi trobaràs els mateixos.
Fa 50 o 60 anys, deien que a l'Hospitalet només hi podies trobar: carboners, carrilaires i pescadors. Lògicament ara hi trobarem molta més gent.
La frase sencera és "Si vas a l'Hospitalet sempre hi trobaràs els mateixos: carboners, carrilaires i quatre aficionats als peixos".
-
La boira venia cacaus.
Significa que després de la boira ve el mal temps, especialment el vent de mestral o mestralada. S'associa el mestral amb cacau (turbulència). També expliquen els vells que abans hi havia una dona que venia cacaus que es deia Boira. Sembla que antigament tots els venedors ambulants tenien un nom amb significat paral·lel. També hi havia un home que torrava castanyes que li deien Turrai, arran d'aquest nom quan un o l'altre diu tu rai se li contesta el "Turrai torrava castanyes".
-
Art volat, deu rals de part.
Quan s'arrossega l'art amb massa marxa no s'aferra prou bé al fons marí, i per això se'n diu art volat. Això significa que no agafarem tant de peix com el que agafaríem amb menys marxa al motor, ja que aferraria més l'art, però per una altra banda també evitarà el perill que l'art es clavi en excés al fons marí i agafem fang, perquè si agafem fang perdem la meitat de diners que podem fer en una jornada.
-
Maneta al vidre.
Fem servir aquesta expressió quan donem tota la potència a la màquina de l'embarcació.
Exemple:
- Que aneu amb molta marxa?
- Qui, naltros? Maneta al vidre! -
¿Quién te ha hecho palangrero?
Quan algú està fent una feina manual i no se'n sap sortir, o sigui, no sap com fer-ho, i un altre el substitueix en el lloc.
Exemple:
- Surt d'aquí, ja ho faig jo.
- L'altre se'l mira de reüll i, fent moviments amb el cap, remuga:
- Quién te ha hecho palangrero? -
Veure-li el Fòlio.
Fem servir aquesta expressió per concretar si és mascle o femella. El fòlio d'una barca és l'equivalent a la matrícula d'un cotxe.
-
Voto a malcamí.
És l'abreviació de voto a la Mare de Déu del Camí. Aquesta expressió la fem servir quan ens referim a un fet extraordinari, quan ha passat alguna cosa grossa o fora del que és normal.
Exemple:
- Què ha passat?
- Hem perdut l'art! Voto a la malcamí!