Dites
-
Dels parents i els amics es treuen els quartos.
Quan un té un negoci, sap que moltes vegades, sobretot als inicis de posar-lo en marxa, els millors clients són els familiars i els amics. El botiguer o l'empresari no hauria de patir perquè els seus parents més propers se'n vagin a fer les despeses més importants a la competència, sempre li seran lleials. En principi, clar. A més el botiguer ho té tot a favor perquè sap que els familiars compraran confiadament sense ni preguntar el preu, guiats pels seus bons consells i la seva proximitat. El preu se'l trobaran quan la compra ja estigui embolicada.
-
De pagar tu a pagar jo, quantes me'n fotria.
Aquesta expressió es fa servir per indicar la diferència d'actitud que una mateixa persona pot arribar a tenir pel fet d'haver de pagar-se una cosa o que l'hi pagui un altre.
-
N'hi ha més a plegar que ha fer-ne caure.
Aquesta expressió es fa servir per denotar que una feina està mal repartida o mal organitzada, com en el cas de la recollida de garrofes en què es imprescindible que abans de plegar-les es batin (facin caure).
-
Semblar un estaquirot.
Un estaquirot és una estaca; en alguns indrets també se'n diu estaquirot d'un espantaocells i també de l'estaca (i la persona) que aguanta les cintes als balls de gitanes. Sovint fem servir l'expressió "semblar un estaquirot" aplicada a algú que s'està plantant en un lloc sense fer res i més aviat fent nosa.
-
Que pocs capellans portaràs a l'enterro.
Antigament, hi havia tres classes d'enterraments (primer, segona i tercera categoria). Com més categoria (major economia), més lluïts eren els enterraments i cada categoria estipulava el número de capellans i el número de cavalls que duia el cotxe de morts. Aquesta expressió es refereix a algú que, perquè és un dropo o un murri, se suposa que no aconseguirà prou èxit com per poder pagar-se un bon enterrament i portar molts capellans.
-
No facis el ruc que la palla va cara.
Usem aquest expressió per cridar l'atenció a algú perquè vagi amb compte amb alguna cosa de valor que es pugui trencar o malmetre, o també en el sentit de fer l'animal, de fer alguna bestiesa.
-
Quan Tarragona sigui Montblanc.
Usem aquesta expressió per referir-nos a una cosa que no serà mai. Sovint s'usa en resposta a la pregunta "Quan?", amb la qual rima: "Quan Tarragona sigui Montblanc".
-
Ser més dolent que la llana de gos.
Quan algun producte és molt dolent de qualitat o quan algú es poc destre en les seves habilitats es fa servir l'expressió "ser més dolent que la llana de gos" com a sinònim de dolent, de poc hàbil o de poca qualitat.
-
Ser més amorós que un cercapous.
Un cercapous era una eina que s’usava per “pescar” la cadena del pou o d’altres objectes quan queien dins. Aquesta eina, lligada a una corda o una cadena, era plena de ganxos punxeguts, per la qual cosa podria causar mal si s’agafava malament. Aquesta dita es refereix irònicament a algú tosc o de mal caràcter.
-
Fotre's un bac.
Un bac, és una paraula d'origen pescador, que denomina un cop donat al bastiment. Per tant, utilitzem aquesta expressió per a qualsevol cop que es doni o quan algú està apunt de caure, per tal d'avisar-lo del que li passarà sinó s'hi fixa i per comentar el que li ha passat a algú que ja ha caigut.
-
Mentre hi hagi rucs n’hi haurà que aniran a cavall.
La dita d’aquest mes es pot aplicar en molts àmbits i fa palesa la idea que sempre que hi hagi gent per sota n’hi haurà d’altra que podrà viure damunt seu.
-
No tenir sussos.
Usem aquesta expressió quan algú està impacient. Una expressió sinònima seria "no tenir paciència". "Sus" és un crit que es feia a les bèsties perquè comencessin a caminar i també un crit perquè els corredors en una cursa comencessin a córrer. Així, doncs, qui no té sussos, és qui no s'espera a que li donin la sortida.