Dites
-
Patada i amurada.
És sinònim de rapidesa, sense mirar-s'hi gaire, enllestir la feina ràpid.
-
No saber (algú) per on navega.
Parlar d'una cosa sense conèixer bé de què es parla.
"No sap per on navega".
-
No tenir estiba.
No trobar-se bé. Es diu quan tenim un dolor físic o també quan hi ha temporal de mar i no trobem rassa enlloc.
Exemple: Hem provat d'aforejar i no teníem estiba!
-
Tenir la cama a l'orla.
És sinònim de no fotre brot, de no fer res. També pot ser sinònim de no tenir maldecaps o preocupacions. Normalment es fa servir quan un no fa res mentre els altres estan treballant i tots cobren el mateix jornal.
-
De maleta per amunt, salabrada.
Vol dir aprofitar-ho tot, la maleta és un peix blau de la família de les sardines i que tenia poc valor. Salabrada vol dir pujar-ho dalt a bordo, pescar-ho tot.
-
El llevant entra llepant, llepant.
El vent de llevant entra a poc a poc, el llevant és un dels vents més temuts i més forts.
-
Tramuntana morta, migjorn a la porta.
Vol dir que després de la tramuntana, quan va mancant, apareix el vent de migjorn. La tramuntana és vent del nord i el migjorn del sud.
-
Porra en tronc.
És sinònim de no agafar peix, en el cas de la pesquera de l'arrossegament. Quan tires el sac dalt i veus que no fa pompa, obres la bescordella i no hi ha n'hi un peix, exclames: "Porra en tronc".
-
Talla coll.
Fem servir aquesta expressió quan parlem d'algú que ha fet alguna malifeta.
Exemple: Si per mi fos, aquest ja no ho faria més això. Talla coll!
-
Ferir.
Vol dir robar, especialment quan el robatori és de poca cosa.
Exemple: Un dia vam obrir la nevera per treure l'esmorzar i vam veure que ens l'havien pres. El pare va exclamar: "aquesta nit mos han ferit".
-
Si vas a l'Hospitalet, sempre hi trobaràs els mateixos .
Fa 50 o 60 anys, deien que a l'Hospitalet només hi podies trobar: carboners, carrilaires i pescadors. Lògicament ara hi trobarem molta més gent. La frase sencera és si vas a l'Hospitalet sempre hi trobaràs els mateixos: carboners, carrilaires i quatre aficionats als peixos.
-
La boira venia cacaus.
Significa que després de la boira ve el mal temps, especialment el vent de mestral o mestralada. S'associa el mestral amb cacau (turbulència). També expliquen els vells que abans hi havia una dona que venia cacaus que es deia Boira. Sembla que antigament tots els venedors ambulants tenien un nom amb significat paral·lel. També hi havia un home que torrava castanyes que li deien Turrai, arran d'aquest nom quan un o l'altre diu tu rai se li contesta el "Turrai torrava castanyes".