Dites
-
L'arròs fa el ventre gros.
Aquesta dita s'utilitza quan es serveix un plat d'arròs i fa referència als suposats efectes que genera la seva digestió.
Existeix una versió que hi afegeix i la panxa llisa no cal camisa. -
Tenir les orelles a adobar.
Aquesta dita es fa servir irònicament quan algú sordeja o no sent allò que li diuen, per distracció o per conveniència, i sovint es fa servir en forma interrogativa: Que tens les orelles a adobar? Aquesta expressió recull l'ús d'adobar com a sinònim d'arreglar, que es va perdent en detriment d'aquest últim verb.
-
Qui no sega, espigola.
Aquesta frase s'utilitza per indicar que un no pot obtenir tot allò que volia i s'ha de contentar amb menys o amb allò que és més fàcil d'obtenir.
-
Tenir un os a l'esquena
Es fa servir aquesta expressió quan ens referim a una persona que no li agrada gaire treballar, que és un gandul.
-
Li falta un bull, com a les guixes.
Es fa servir aquesta expressió quan ens referim a una persona que no hi és tota, que mostra un cert grau d'immaduresa en alguns moments o en algunes situacions.
-
Aixecar la llebre
Aquesta expressió s'utilitza quan volem despertar l'atenció sobre un afer fent, així, que d'altres puguin aprofitar-se'n.
-
Déu dóna pa a qui no té dents
Aquesta expressió s'utilitza quan algú té una cosa de la qual no pot o no sap gaudir i de la qual algú gaudiria però no la té. Aquesta dita mostra que sovint resulten més afavorides persones que ja són prou afortunades.
-
Agafar amb els pixats al ventre
Es fa servir aquesta expressió per demostrar sorpresa davant d'un fet o una situació sobtada que, en cap cas, ens esperàvem.
-
És per donar-li menjar a banda
Aquesta frase es fa servir en una situació en que hi ha una persona poc sociable, o bé amb un comportament diferent a la resta.
-
Més val tenir un veí a la porta, que un parent a Mallorca
Aquesta expressió es fa servir quan en cas de necessitat o d'urgència, pot ser de més ajuda el teu veí que no pas un parent que visqui molt lluny.
-
Anar a pastar fang
Aquesta expressió es fa servir quan estem cansats d'algú que ens atabala i volem donar per finalitzada la situació.
-
Felicitacions sense cistell, te les pots fumbre al clatell
Quan algú ens felicita però no ens ofereix cap regal i tot es queda en la felicitació o l'agraïment li podem contestar amb aquesta frase: "Felicitacions sense cistell, te les pots fumbre al clatell". Tot i que moltes vegades aquesta frase es queda en un pensament, representa d'una manera molt clara una situació en la que esperem que se'ns agraeixi un fet amb alguna cosa més que bones paraules.