Cinc exprofessors de l'Escola d'Adults denuncien l'assetjament personal sofert des del departament d'Educació de l'Ajuntament
D'esquerra a dreta, Mari Loli Garcia de la Chica, Josep M. Font, M. Àngels González i Dolors Solé, ahir en la roda de premsa |
Cinc exprofessors de l'Escola d'Adults de Cambrils van fer pública, ahir al migdia, la seva situació personal viscuda en aquests darrers quatre anys que els ha portat a tots a abandonar el centre i patir baixes per depressió. Els cinc exprofessors, Josep M. Font, Mari Loli Garcia de la Chica, Dolors Solé, M. Àngels González i Jordi Bultó, que no hi era present per estar treballant a Barcelona, van explicar, a través d'un comunicat, que "aquesta fugida del professorat de l'Escola d'Adults no és casual, hem hagut de patir situacions estressants, desagradables, malintencionades i del tot injustes que han desembocat en aquesta marxa. Ja no hi ha cap professor fixe a l'escola, tots els professors actuals tenen contractes temporals".
Aquest nou capítol de denúncies relacionat amb l'Escola d'Adults ve després que els partits de l'oposició denunciessin públicament, el passat mes de setembre, les pressions que el professorat de l'Escola d'Adults havia patit en aquests quatre anys. El tema va sortir al plenari del mes de setembre i el regidor d'Educació, Salvador Matas, va sortir al pas dient que no hi havia hagut pressions i que la gent havia marxat a altres llocs de treball per a millorar. El següent episodi relacionat amb aquest tema va ser la carta que l'exdirectora del centre, Mari Loli Garcia de la Chica, va enviar als mitjans de comunicació denunciant l'actitud intolerant de determinades persones del departament d'Educació. Ara, els cinc professors afectats per les decisions d'aquest departament han volgut explicar fil per randa el seu calvari particular per tal de desmentir el que va dir Salvador Matas en el darrer ple, corresponent al mes d'octubre, de que no hi havia hagut cap problemàtica a l'Escola d'Adults de Cambrils i en el que va qualificar la carta de Mari Loli Garcia de la Chica de "covard i plena de mentides".
Salvador Matas canvia les bases de la convocatòria
Tal com van apuntar ahir en la roda de premsa, els mals que han patit els cinc exprofessors tenen relació directa amb l'entrada a la regidoria d'Educació de Ramon Garcia Mateos com a regidor i de la tècnica de l'àrea, Hortènsia Grau, l'any 2003. Els exprofessors denuncien també que quan Salvador Matas va ser regidor d'Ensenyament, del gener de 2003 al juny del mateix any, "va canviar les bases de la convocatòria de Tècnic Superior d'Ensenyament, que havien estat aprovades ni tan sols tres mesos abans per ells mateixos en Comissió de Govern, i dóna la casualitat que, per primera vegada, es presenta la seva dona, Hortènsia Grau, i aprova, en competència entre d'altres, amb Rosa Figueras, fins llavors tècnica d'Ensenyament en funcions.
Segons els exprofessors, a partir del desembre de 2003 en què Hortènsia Grau passa a ser tècnica superior d'Ensenyament i amb Ramon Garcia Mateos com a regidor, "comença un període d'enfrontaments i fortes desconfiances per part del regidor i la tècnica amb el professorat, defensat per Mari Loli Garcia de la Chica, coordinadora-directora del Centre".
Baixes i destitucions
En el comunicat llegit ahir pels exprofessors del centre es detallen els episodis viscuts durant aquests quatre anys, "lagost del 2004, la Sra. Hortènsia Grau va comunicar per telèfon a la Sra. Mari Loli Garcia de la Chica la seva destitució com a directora, quan estava de baixa laboral per malaltia. Arran daixò li donen la baixa per una greu depressió, passant a tenir lincapacitat laboral permanent en el grau dabsoluta per qualsevol treball a partir del 2/12/2005. Cobrant, a partir daquest moment, íntegrament de lINNS i no de lAjuntament, com així sestà dient. En el mes de setembre el regidor, Sr Ramon Garcia, i la tècnica del Departament dEnsenyament, Sra. Hortènsia Grau, designen per imperatiu legal la Sra. Dolors Solé com a directora del Centre, malgrat la seva negativa a ser-ho."
D'altra banda, "a la Sra. Mari Àngels González, després de la seva reincorporació per baixa maternal, la martiritzen: amb els horaris, no deixant-li assistir a reunions o no convocant-la, demanant-li un llistat dels seus metges especialistes, negant-li laccés als càrrecs directius per tenir mitja jornada, i un llarg etcètera, arribant al punt de demanar un canvi de departament, que no és factible per raons contractuals. Tota aquesta pressió laboral la somatitza a través de diferents problemes de salut, cada vegada més greus i diversos, acabant amb una baixa per depressió."
Els cinc exprofessors van manifestar que el curs 2006-2007 havia estat un desgavell de despropòsits a tots els nivells, "el mes de març, la tècnica ens anuncia de manera no oficial, per correu electrònic, i entre altres qüestions, que la regidoria ha decidit fer una direcció col·legiada entre la Sra. Dolors Solé i la secretària del centre. Davant del rebombori que això ocasiona, la Sra. Solé sol·licita aclariments al respecte i que es faci el que la Llei estableix en aquestes ocasions. Com a conseqüència de tot això la sra. Solé té greus problemes de salut, que ens obliga a portar-la durgències amb un quadre mèdic per hipertensió, més enllà del que pot ser crític. Mentrestant, la regidoria al·lega que com que el càrrec de director és un càrrec de confiança, no cal fer res oficial. En aquest estat de coses la Sra. Solé, en aplicació del seu dret legítim, contacta amb els seus assessors sindicals i concerta una reunió amb el regidor. La Sra. Solé, que mai havia estat de baixa laboral, entra en un estat depressiu a labril. El desgavell ara ja és total. Desprestigis envers alguns professors, acusacions falses, reunions amb un alt nivell de conflictivitat i persecució cap a la Sra. M. Àngels González i Josep M. Font. El 14 de Maig la Sra. González presenta la baixa també per depressió."
El comunicat continua detallant que "aquest mateix mes, com a conseqüència dun correu electrònic en què sacusa a Josep M. Font de tracte vexatori i persecució psicològica vers els professors restants, enviat a la sra. Hortènsia Grau, aquesta fa un informe sol·licitant incoar amb caràcter durgència linici dun expedient disciplinari contra Josep M. Font amb uns càrrecs inversemblants, amb mesures cautelars de cessament del càrrec i de sou. La junta de govern Local decideix incoar expedient disciplinari relatiu a la comissió duna presumpta falta molt greu. Demano una instrucció per esbrinar la certesa del contingut del e-mail, quepot ser susceptible dun tema penal. En data 8 de juny la Junta de Govern Local acorda aixecar la mesura cautelar aplicada al Sr. Font, consistent en la suspensió provisional docupació i funcions. Després de la reincorporació de Font, en reunió amb la tècnica sra. Hortènsia Grau i la directora en funcions, sem nega el dret legítim de tenir contacte físic amb els alumnes. En aquest estat de coses, el 14 de juny Josep M. Font agafa la baixa laboral per depressió i nerviosisme en grau crític. A lagost se li notifica el plec de càrrecs amb la relació de les faltes. Hi ha una relació de 6 càrrecs amb valoracions greus i molt greus. A partir daquesta data sol·licita les actes del claustre, entre altres documents, i se mentreguen algunes de les quals sense signar. El juliol rep comunicació, signada per lalcalde, de finalització del contracte de treball a efectes de 31 dagost. Aquesta carta és adreçada dintre del termini dinstrucció de lexpedient disciplinari i, abans de comunicar-li els càrrecs. Al setembre entra escrit de reclamació previ a la demanda judicial per acomiadament improcedent sol·licitant la readmissió o indemnització. En aquest punt, sindemnitza a Font i sarxiva lexpedient atesa la seva complexitat, segons una resolució dalcadia. La llei obliga a resoldre tots i cada un dels expedients disciplinaris."
Curs 2007-2008
Segons van explicar ahir els exprofessors, l'actual curs comença amb la baixa voluntària de Dolors Solé després de treballar 17 anys a l'escola i sense haver tingut mai cap baixa, tal com ella mateixa va explicar. A banda, Mari Àngels González, havent demanat al juny la concreció de la seva franja horària fins a les 5 de la tarda, d'acord amb la Llei de Conciliació de la vida personal, familiar i laboral vigent, per tenir cura d'un infant menor de sis anys, i no havent-se-li respectat, en lloc de denunciar-ho a inspecció de Treball, decideix demanar una excedència de dos anys. La mateixa Mari Àngels explicava que sabia que ja no tornaria a treballar mai més al centre," he agafat l'excedència ja que sóc l'única professora del centre que he hagut de fer tres oposicions per a accedir al meu lloc. Després d'aquests dos anys suposo que serà menys dur fer-me la idea d'abandonar el centre".
Finalment, els cinc exprofessors van voler aclarir que "en cap moment anem contra l'Ajuntament. Altra cosa diferent són les persones responsables d'aquests actes".