L'alcalde anuncia la interposició d'una querella criminal contra els exprofessors de l'Escola d'Adults
L'alcalde, Robert Benaiges, al costat del regidor d'Ensenyament, Salvador Matas, en el moment en què mostrava la convocatòria de premsa amb el nom de la persona que l'havia enviat |
L'alcalde, Robert Benaiges, va anunciar el passat divendres al matí la interposició d'una querella criminal contra els cinc exprofessors que el dia abans havien denunciat les pressions rebudes des de la Regidoria d'Educació els darrers quatre anys. A més, segons va dir l'alcalde, es demanarà que des de la Fiscalia "s'investiguin les connexions polítiques pertinents" assenyalant un partit polític, la PLIC, com a instigador de la denúncia dels exprofessors.
Resposta ràpida i contundent
El govern municipal va voler oficialitzar una postura unitària en aquest tema. L'alcalde, primer de tot, va voler mostrar el seu suport "a les actuacions i a la feina feta per l'anterior regidor d'Ensenyament Ramón García Mateos, per l'actual regidor d'Educació Salvador Matas i per totes les persones que treballen en el departament encapçalades per la tècnica Hortènsia Grau". A continuació, l'alcalde es va preguntar públicament per què havia sortit tot això ara, en el que considerava una estratègia perfectament planificada, "entenem que aquí hi ha una qüestió política ben clara, ja que el que va fer de portaveu dels professors, Josep M. Font, és un habitual de les reunions de la PLIC i perquè el comunicat de la convocatòria d'aquesta roda de premsa va sortir a través d'una persona que és la persona que fa les feines de la PLIC respecte als comunicats de les rodes de premsa". Per demostrar aquesta connexió, Benaiges va mostrar tres convocatòries enviades a la premsa, una d'elles era la d'una roda de premsa conjunta entre els tres partits de l'oposició, una altra era la carta de Mari Loli Garcia de la Chica i l'altra la convocatòria dels cinc exprofessors, que, segons va dir, estaven enviades des del mateix ordinador on sortia el nom d'Òscar, que, segons va dir, "és la persona que fa les feines de la PLIC respecte als comunicats de les rodes de premsa". Més tard, el regidor d'Educació, Salvador Matas, va precisar que es tractava de l'Òscar Ramírez.
Tot plegat, Benaiges considerava que es tractava d'un atac frontal, "que puc entendre des de l'àmbit polític quan hi ha contraposició d'idees i propostes, però quan es basa en el desprestigi de la institució i quan es basa en l'acusació molt greu respecte a les persones em sembla que defuig la normal activitat política".
La roda de premsa la van iniciar l'alcalde i el regidor d'Educació. Més tard s'hi va afegir el regidor de Cultura i cap de llista d'ERC, Joan Recasens, que no va arribar a intervenir.
Cap recurs a Magistratura
Per la seva part, el regidor d'Educació considerava estrany que els exprofessors haguessin fet una roda de premsa denunciant uns fets diversos ocorreguts al llarg dels darrers quatre anys i que en tot aquest temps "no s'hagués fet cap mena de recurs o de denúncia a Magistratura i ni tan sols a dins de l'Ajuntament. És molt estrany i l'única explicació que hi trobem és que no estem parlant de temes laborals, sinó de la utilització, per part d'una força política, d'uns fets per tal d'erosionar les institucions municipals i de degradar la vida política".
Matas també va dir que des de l'Àrea d'Educació es tenia constància, des de feia sis mesos, que s'estava muntant aquesta campanya i que els ho havia dit gent de la mateixa PLIC. Per tant, segons Matas, "no ens ha vingut de nou, però el que ens ha sorprès és la virulència de les persones que s'han posat al servei d'una força política concreta més enllà de la seva pròpia dignitat personal".
Cas per cas
El regidor d'Educació va repassar els diferents casos denunciats pels exprofessors. Primer de tot es va referir a l'exdirectora del centre Mari Loli Garcia de la Chica, de qui va dir que ja estava de baixa abans de l'entrada del regidor Ramón García Mateos i de la tècnica de l'àrea Hortènsia Grau. Segons Matas, "aquestes baixes es van complicar i va donar lloc a una situació que l'Escola d'Adults no tenia cap direcció pedagògica i, per tant, des de l'Ajuntament el que es va fer és nomenar una altra persona". Així doncs, segons Matas, és com l'agost de l'any 2004 es nomena com a directora una altra persona, que va ser Dolors Solé, "per ser la persona de les que treballava a l'Escola amb més experiència laboral. Posteriorment a aquest nomenament, la senyora Mari Loli ja no es va reincorporar a l'Ajuntament, des d'aquell moment va entrar en una invalidesa. A mi em costa creure que aquesta invalidesa li ve provocada per la depressió, ans al contrari, hi havia altres motius i operacions que havien donat lloc a aquestes complicacions mèdiques, que des de l'Ajuntament no en tenim coneixement detallat i que ha motivat que des d'aquell moment fins ara mai s'hagi reincorporat a l'escola per treballar".
Pel que fa a Dolors Solé, Matas va fer referència a la baixa que havia agafat l'abril d'enguany per estrès laboral, "el que sí sabem és que el juny d'enguany aquesta persona es presenta a unes oposicions a l'ensenyament públic i guanya la plaça, i ara té una feina de professora. A mi em costa creure que una persona que té una depressió l'abril del 2007, dos mesos després es presenti a unes oposicions i les guanyi".
Respecte a l'exprofessor Josep M. Font, el regidor d'Educcació va llegir un dels diferents escrits que alumnes de l'Escola d'Adults havien entrat a l'Ajuntament queixant-se d'aquest professor. En la carta llegida, els alumnes es queixaven de l'actitud del professor davant de les reclamacions dels alumnes i deien que estaven cansats "d'anar a classe i no entendre res". Matas va dir que davant les queixes reiterades dels alumnes l'Ajuntament va obrir un expedient disciplinari a Josep M. Font, "aquest professor no impartia el temari, tenia un tracte incorrecte amb els alumnes i, també, un tracte vexatori amb professores de l'Escola". Al llarg de la tramitació de l'expedient es va acabar el contracte que l'Ajuntament tenia amb aquest professor i es va arribar a un acord entre les dues parts, en què el professor acceptava la baixa laboral, se li donava una indemnització i es renunciava a una ulterior reclamació judicial o administrativa derivada d'aquesta relació laboral.
Referint-se a Mari Àngels González, Matas va dir que era mentida que demanés una excedència sense dret a plaça, "va demanar una excedència per dos anys voluntàriament i se li reserva la plaça. A més, es diu que no té feina i és fals, aquesta persona treballa. A mi em consta que treballa en una escola de Vila-seca". Matas, a més, va mostrar l'horari que aquesta professora havia tingut el curs passat que era compactat de 3 a 6 de la tarda, en la mitja jornada que feia per haver demanat la reducció al tenir un fill menor de sis anys. En aquest aspecte, Matas va dir que al centre hi ha altres professors que tenen fills, "a més, no és de rebut que aquesta persona anés sistemàticament al metge en aquest horari i és per això que se li va demanar un justificant de per què hi anava en aquestes hores i no en unes altres".
Claustre dividit
A banda dels diferents casos exposats, el regidor d'Educació va explicar que el clima de convivència del claustre de l'Escola d'Adults estava completament dividit, "i amb molts problemes de convivència. L'Ajuntament va haver d'actuar a fi i efecte que el centre no s'aturés".
A banda, va recordar el regidor, la Generalitat, a través d'Inspecció, ha supervisat les activitats lectives i del professorat i "tenia un coneixement del clima que hi havia a l'Escola". Matas també va destacar que els dos darrers anys és quan hi ha hagut l'augment més espectacular d'alumnes a l'Escola d'Adults.
La convocatòria de tècnic d'Educació
Un dels temes denunciats pels exprofessors va ser el de la modificació de les bases que l'actual govern va fer de la convocatòria a la plaça de tècnic d'Educació. Matas va recordar que les oposicions es van fer fa quatre anys "i en el seu moment no hi va haver cap denúncia, ni pública ni davant de l'Ajuntament". Segons Matas, el regidor d'Educació Ramón García Mateos no va voler presidir aquestes oposicions quan hi tenia dret, "es van presentar set persones i dues van arribar al final. Per punts va guanyar Hortènsia Grau. L'anterior tècnica, la senyora Rosa Figueras, va tenir mala sort ja que la primera de les proves, la d'informàtica, ja no la va superar". Matas també va dir que Rosa Figueras, abans d'aquestes proves, n'havia assistit a unes altres, en el govern de CiU, i les havia suspès tot i ser l'única candidata.
Pel que fa a la modificació de les bases de la convocatòria, Matas va dir que quan el gener de 2003 van accedir al govern municipal es van trobar que a la darrera comissió de govern de l'anterior equip municipal s'havien aprovat les bases, "vam retirar aquestes bases que hi havia i les vam aprovar novament", va dir Salvador Matas.