Cultura

Es concedeix la Beca de Recerca a l’historiador local Ignasi Martí

Per Jordi Moreno

Ignasi Martí fent el discurs d’entrega de la beca

El pregó de la Fira de Cambrils, el passat 30 de maig, va ser el moment escollit per fer lliurament de la Beca de Recerca “Vila de Cambrils” a l’historiador local Ignasi Martí Estrada, redactor i columnista habitual de la Revista Cambrils. Sota el títol “Elits locals i control social al Cambrils de la Restauració”, la beca intentarà aprofundir en l’estudi dels principals grups de poder del nostre poble en els anys que van des de la proclamació de la primera república fins a la dictadura de Primo de Rivera. Enric Oliver, catedràtic d’Història Contemporània de la URV, actuarà com a tutor de la beca.

Els grans terratinents locals en el període de la restauració borbònica

Un dels punts en què incidirà especialment aquest estudi són els terratinents existents a Cambrils en el període de la restauració borbònica. Ignasi Martí els classifica en dos grups, “els grans terratinents, i la resta de propietaris amb menys pes específic però també importants. Casos rellevants del primer grup serien el marquès de Marianao, la família Vidal i la familia Roig, procedent de Reus. En segon terme trobem una sèrie de petits grans propietaris com els Balcells, els Sangenís, els Hortolls, famílies terratinents que durant els anys vint i trenta retrocedeixen pel que fa a les seves rendes. Crec que els casos paradigmàtics de la família Samà i la família Vidal estan encara poc estudiats com a grups de poder a nivell local i crec que d’aquest estudi en podem treure moltes conclusions. Amb aquest treball podrem veure localment com era el model de terratinents existent a l’Estat espanyol durant la restauració”.

Consulta a arxius i hemeroteques locals i de fora del municipi

La dinàmica del treball de recerca començarà amb la consulta als arxius locals posant especial èmfasi en els llibres de registre de la propietat de la terra i els llibres d’actes. Caldrà estudiar quines eren les autoritats d’aquell moment històric, a quines famílies pertanyien i com es relacionaven amb el moviment associatiu local. Les hemeroteques seran una font d’informació a tenir en compte. També es realitzarà treball de camp amb entrevistes a persones que puguin donar testimoni de finals dels anys trenta pel que fa a la influència d’aquests terratinents a nivell local. Ignasi Martí afirma que les fonts d’informació són gairebé inesgotables i no només seran de tipus local, cal tenir en compte el fet que la família Samà era procedent de Vilanova i la Geltrú, i que alhora havia fet fortuna a Cuba; a més tenia familiars directes exercint al Congrès de Diputats a Madrid. D’altra banda, l’arxiu de l’Arxidiòcesi de Tarragona podria aportar molta informació sobre la família Vidal i el cardenal Vidal i Barraquer.

Ignasi Martí creu que fins ara no s’ha realitzat un estudi amb profunditat de l’evolució dels petits terratinents a principis del segle passat, “cal fer-ne una llista exhaustiva”. Sobre el comportament dels grans terratinents locals, Martí afirma que “era diferent al que tenien els terratinents a altres demarcacions de Catalunya o de l’Estat espanyol. La propietat de la terra a Cambrils durant els segles XIX i XX estava més fragmentada, no teníem cacics, però sí que tenim molts exemples d’aquest tipus de comportament, ja que els grans terratinents movien tota la vida social, política i econòmica del municipi”.

§ Dos anys de treball abans de la publicació de la beca§

L’historiador Ignasi Martí afronta amb gran entusiasme els propers dos anys de treball d’aquest estudi que culminaran amb la publicació de la beca per part de l’Ajuntament de Cambrils. Martí afirma: “crec que és important que s’hagi donat la beca a una persona que s’ha apassionat per la història local gràcies als premis d’assaig d’autors com Carles Maristany, Josep Salceda o Josep Bertran, sobretot en aquests moments de relleu generacional en la investigació i recerca a nivell local. Crec que a Cambrils manquen eines de divulgació de coneixement del municipi i més encara davant la transformació que està experimentat actualment; calen eines pedagògiques que entenguin el patrimoni com un tot. En aquest sentit vaig voler aprofitar l’acte oficial d’entrega d’aquesta beca per fer esment al que jo considero que són atacs al patrimoni local, com és la instal·lació d’un timpà modernista totalment anacrònic a la plaça d’Espanya”.

Ignasi Martí va publicar durant el 2003 l’estudi Immigració i habitatge al Baix Camp, basat en part en el seu projecte de doctorat. També és autor del suplement especial de l’Assemblea de Catalunya editat per Revista Cambrils el 2001. Per a enguany té prevista la publicació d’una monografia de Cambrils amb l’editorial Cossetània. A banda de la seva participació en diverses entitats del poble, també forma part del grup d’estudi de la guerra civil a Cambrils.

Comenta aquest article