Informació general

INNOCENTADA: Es descobreix l'esquelet complet d'un dinosaure a les obres del pàrquing de l'Ajuntament

Per Redacció

Dos paleontòlegs treballant en una zona protegida, amb les restes òssies del dinosaure que mostren perfectament l'estructura de l'animal prehistòric
Dos paleontòlegs treballant en una zona protegida, amb les restes òssies del dinosaure que mostren perfectament l'estructura de l'animal prehistòric | Redacció
Les obres del pàrquing de l'Ajuntament estan aturades des de fa uns dies davant el que representa una troballa arqueològica excepcional com ha estat la descoberta d'un esquelet complet d'un dinosaure de grans dimensions. Amb tota discreció s'han portat a terme durant setmanes uns treballs arqueològics a les obres de l'aparcament de la plaça de l'Ajuntament. Però ara, les dades referents a aquesta excavació s'han filtrat a través del web de l'APERA (Associació de Paleontòlegs d'Estudi i Recerca Autònoma) una de les entitats amb més solvència sobre paleontologia a Catalunya, i que ha realitzat un informe on s'hi pot consultar tota la informació sobre els treballs que s'estan realitzant.

Entre els detalls que s'han pogut conèixer, es detalla que l'excavació arqueològica es va iniciar a l'estiu. A rel de la troballa dels primers vestigis del fòssil es va protegir una part de la superfície de l'aparcament, per delimitar bé els treballs a l'excavació i es va decidir, també, col·locar una tanca que dotés de més protecció i no permetés la visibilitat dels treballs dels paleontòlegs en substitució de la primera tanca més provisional que s'havia col·locat a les obres. Tot i el descobriment del jaciment, es va acordar mantenir part de l'obra de construcció de l'aparcament, sempre limitant l'espai on es trobaven les restes del dinosaure.

Un animal agressiu i carnívor

Les restes descobertes a Cambrils corresponen, concretament, a un Allosaurus, un dinosaure teròpode, d'una antiguitat d'entre 65 i 70 milions d'anys, amb un comportament agressiu i que caçava en grup. El fet d'haver trobat les restes en aquesta zona, respondria a l'existència d'un territori molt fèrtil amb saures més petits dels quals s'alimentava aquest animal, tot i que també caçava animals de la seva mateixa mida o, fins i tot, superior.

L'informe de l'APERA també destaca un fet que pot aportar noves dades sobre el comportament social d'aquesta espècie. Les marques de lesions al crani per mossegades de mandíbules aparentment d'animals de la mateixa espècie, denotarien un comportament de disputa per al lideratge del grup i uns encontres agressius entre membres de la mateixa manada per dominar i liderar la caça, o bé per conflictes territorials. L'informe apunta que les restes de l'animal trobat davant l'Ajuntament, podrien indicar que la mort li va produir les ferides per mossegades d'un animal del seu propi grup en una disputa interna.

El futur de l'aparcament incert

De moment encara no s'ha determinat el destí d'aquesta troballa arqueològica així com tampoc quin serà el temps necessari per finalitzar l'excavació. Una de les propostes, de totes maneres, i la més recomanada, és deixar les restes en el mateix lloc on han estat trobades. Això implicaria replantejar la construcció de l'aparcament i el projecte inicial. Per aquest fet, possiblement s'hauran d'aturar provisionalment les obres actuals, tot i que han mantingut el ritme previst, però la reelaboració d'un projecte que contempli la preservació de les restes i la seva exposició pública posa en perill els terminis previstos per les obres i, de passada, el pressupost s'haurà de redimensionar. D'altra banda, des de l'Ajuntament i el Museu de Cambrils no s'han volgut pronunciar sobre el que representa aquesta troballa fins que no se'ls lliuri l'informe definitiu i es pugui determinar el seu abast.

El dinosaure més important de Catalunya

A Catalunya existeixen diferents jaciments amb restes de dinosaures, tot i que les més importants que tenim a prop, les trobaríem a l'Aragó, a Terol. Al territori català destaquen les restes de Basturs, al Pallars Jussà, on s'han trobat centenars de restes fòssils, i on també s'havien trobat tres dents d'un dinosaure carnívor. Tot i la quantitat de restes dels jaciments del Pallars, les restes òssies trobades a Cambrils són excepcionals, perquè es tracta d'un esquelet quasi complet, que permet reconstruir en un 75 o 80% tota l'estructura òssia de l'Allosaure trobat, i que el converteix, segurament, en la troballa de dinosaure més important de Catalunya.

Comenta aquest article