Cultura

L’historiador Josep Bertran presenta el seu estudi sobre el període franquista

Per Ignasi Martí

Presentació del llibre "El Franquisme a Cambrils"
“Un anàlisi global i de conjunt de la vida social, política i econòmica de la vila”, així és com l’historiador Josep Bertran defineix l’estudi El franquisme a Cambrils que va presentar el passat 11 d’abril a la sala d’actes del Centre Cultural. El treball ha estat realitzat com a guanyador de la tercera Beca de Recerca “Vila de Cambrils” que l’Ajuntament convoca de forma bianual. Tant l’alcalde, Robert Benaiges, com la historiadora Montserrat Duch, presentadora de l’acte, com el mateix Bertran, van destacar la necessitat que tenia el nostre municipi d’un estudi que abracés l’etapa de la major transformació de Cambrils. La reusenca Montserrat Duch va remarcar l’enorme distància existent del Cambrils dels anys 40 i 50, amb la situació que es va viure a partir de la dècada dels 60 quan el municipi experimenta un trepidant creixement demogràfic i urbanístic. La facilitat amb què nombrosos cambrilencs es van alternar en els càrrecs municipals durant tota l’etapa franquista, o certs exemples de resistència passiva de la ciutadania local a la dictadura, van ser altres aspectes que també va destacar la professora d’història de la URV.

Per la seva banda, Josep Bertran va reconèixer la importància d’aquest estudi per al coneixement del nostre passat recent. Va justificar l’existència de nombrosos fragments literals copiats en castellà per tal de donar més realitat a la seva investigació, que s’ha basat bàsicament en les fonts arxivístiques municipals. També va destacar l’important i necessari esforç de contrastació de les fonts orals que ha emprat en el seu estudi.

El llibre de Josep Bertran se centra en els anys de la dictadura del general Franco 1939-1975, i en els dos primers capítols fa un repàs de l’evolució demogràfica i econòmica que sofreix el municipi en aquests anys. Després, dedica altres capítols a temes com diferents aspectes de la vida quotidiana, com es van conformar les autoritats franquistes locals, la repressió de la postguerra, l’evolució dels serveis municipals, o com es palesava a nivell local la relació de l’Església amb el règim.

Comenta aquest article