Cultura

La Guerra Civil a Cambrils centrarà un nou itinerari didàctic pels alumnes de l'ESO i Batxillerat

Per Raquel Samaniego

Gerard Martí va mostrar alguns dels materials amb els que els joves treballaran la història local

El Nucli Antic de Cambrils es convertirà de nou en l'epicentre d'una nova activitat didàctica dirigida als joves d'ESO i de Batxillerat. Es tracta d'un projecte que pretén donar a conèixer els fets succeïts a Cambrils durant la Guerra Civil, en ubicacions com el carrer de Sant Plàcid, on hi va haver diferents bombardejos, a la plaça d'Espanya, on es feia el racionament, o el carrer de les Creus, on es va construir un refugi. D'aquesta manera, el Museu d'Història i l'Arxiu Municipal continuen fomentant el coneixement històric local a través de treballs a l'aula i visites guiades als llocs protagonistes.

El director del Museu d'Història, Gerard Martí, i l'arxivera municipal, Montserrat Flores, van explicar ahir al matí totes les característiques d'aquest nou projecte, que es presenta com una continuació del cicle Memòria de la Pau, realitzat el passat curs per joves de sisè de primària i tercer d'ESO. 'Cambrils en temps de guerra', que és com s'anomena aquest nou itinerari, es començarà a fer com a prova pilot i es preveu que, pel curs 2011 - 2012 tots els centres educatius locals puguin realitzar-lo. Durant l'itinerari, que podria durar aproximadament una hora i mitja, els alumnes disposaran de material didàctic com fotografies, CDs amb gravacions de l'època, i diferents documents trobats de la Guerra Civil, tal com va mostrar ahir Gerard Martí públicament.

Des del Molí de les Tres Eres fins el carrer de les Creus

L’itinerari educatiu 'Cambrils en temps de guerra' s’inicia al Molí de les Tres Eres, on es realitza una introducció general. Després es dirigeix a diferents indrets del Nucli Antic com el Col·legi La Salle, la plaça de l'Església, la Rectoria i Casa del Cardenal, la plaça d'Espanya, el carrer de Sant Plàcid o la Cooperativa Agrícola de Cambrils. En aquest itinerari es descobrirà la població refugiada, la confiscació o col·lectivització d’edificis, els bombardejos a la població civil, la construcció de refugis, la distribució del racionament, la persecució per motius religiosos o ideològics i l'exili que van patir alguns habitants de Cambrils. Finalment, l'itinerari acaba amb la visita del refugi del carrer Creus on, a partir dels objectes que s'hi van trobar i que es conserven al Museu d'Història de Cambrils, s'observaran les condicions de la població en el moment d'utilitzar-los. Els testimonis recollits en els darrers anys ajudaran a comprendre aquests continguts.

Suport del Memorial Democràtic de la Generalitat

Per poder realitzar aquest projecte s’ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya que ha aportat 11.543 euros al Museu d’Història de Cambrils que, conjuntament amb l’Arxiu Municipal de Cambrils del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, ha fixat els continguts i ha encarregat els treballs a l’empresa Auriga Serveis Culturals. A més de crear l’itinerari, s’ha editat un quadern per al professorat i un plànol de suport a l’alumne. Properament també es disposarà d’una versió digital on es podrà accedir als continguts de l’itinerari.

L'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, va dir, durant la presentació del projecte, que som "hereus d'aquella situació i és per això que hem de tenir un coneixement directe de la nostra història des d'un àmbit pedagògic". Per la seva banda, el regidor de Cultura i Patrimoni, Joan Recasens, explicava que "és molt important la realització d'aquest projecte perquè la societat líquida i virtual en la que vivim ha de conèixer d'on venim i què és el que vam tenir".

Montserrat Flores, Joan Recasens, Robert Benaiges i Gerard Martí, ahir durant la presentació

Comenta aquest article