Informació general

Aprovada la moció del PP que exigeix a l'Ajuntament un informe d'incidències cíviques dels estrangers que es vulguin arrelar

Per Raquel Samaniego

El ple va aprovar la moció presentada pel PP i que va tenir els vots favorables de CiU, la PLIC i ERC

El regidor Francesc Garriga, en representació del grup municipal del PP, va presentar el passat dimarts durant el ple una moció en relació a la Llei d'Estrangeria que finalment va ser aprovada, tot i que amb aspectes modificats del que s'havia demanat inicialment. La moció feia referència a l'arrelament social dels estrangers —que és una de les vies per obtenir l'autorització de residència i treball en circumstàncies excepcionals— i també del reagrupament —que és el dret que tenen els estrangers a la intimitat familiar, és a dir, que els estrangers residents tenen dret a la vida en família—. Així, per tant, es va aprovar que se sol·liciti al Govern de l'Estat que en els casos dels tràmits d'arrelament social d'estrangers, l'Ajuntament hagi de fer un informe en el que es contemplin les infraccions de les ordenances municipals que regulin la convivència i el civisme. També, en la moció s'especificava que l'Ajuntament tindrà la potestat per comprovar l'existència d'aquestes infraccions al sol·licitant o bé al domicili on aquest declari residir. D'aquesta manera, si la persona que es vol arrelar té alguna sanció ferma durant els últims dotze mesos, podrà constituir motiu suficient per a que la corporació local emeti informe de caràcter negatiu.

Aquest mateix seria el cas de les persones que vulguin reagrupar les seves famílies d'origen al nou lloc de residència. Tot i així, aquest punt va ser retirat de la moció per petició del grup de CiU, que acceptava els tràmits respecte l'arrelament però no els del reagrupament, argumentant que "quina culpa tenen els familiars d'origen si el resident aquí té un problema?". El PP va acceptar la retirada d'aquesta qüestió i per tant va obtenir també el vot favorable de CiU.

Els vots favorables de ERC i la PLIC, l'abstenció de PSC i el vot negatiu d'ICV i d'Oliver Klein

També van estar d'acord en la moció i en els seus canvis els regidors d'ERC. Segons va dir Savall, trobava molt correcte que s'eliminés el punt del reagrupament, però tot i així creien que seria "una sobrecàrrega per l'Ajuntament a l'hora de fer informes, ja que l'administració va molt saturada". La PLIC no es va argumentar el seu vot però finalment va ser favorable.

D'altra banda, el regidor Salvador Matas d'ICV va considerar la proposta com a "inoportuna, innecessària i sobretot injusta", motiu pel qual el seu vot va ser contrari. Igual que el del regidor no adscrit, Oliver Klein, que es va manifestar a favor de l'actual llei d'estrangeria i que considerava que "és un debat que toca fer a la seu parlamentària del Congrés o al Govern".
 
Per la seva banda, Robert Benaiges en nom de tot el PSC va considerar una moció "difícil d'aprovar per diversos motius". En primer lloc, segons va dir, "per l'oportunitat i les formes". També, segons va dir, el PP no coneixia "la realitat del nostre municipi perquè no s'han preocupat d'anar al departament per veure quantes tramitacions s'havien fet a l'Ajuntament l'any passat en relació a aquest tema. I també, perquè és una moció molt genèrica i que té una intencionalitat política molt determinada". Benaiges va apuntar a més que el PP "sempre utilitza el discurs de manera recurrent i a vegades amb aspectes molt negatius". Benaiges finalment va afirmar que s'abstenien.

Comenta aquest article