Informació general

Comencen els treballs de restauració de l'embarcació Teresa, construïda a Cambrils l'any 1936

Per Redacció

Aspecte de l'embarcació Teresa, construïda a Cambrils l'any 1936

Ahir al matí es van iniciar les obres de restauració de l'embarcació Teresa, l'antiga nau de fusta construïda a Cambrils l'any 1936 al taller del mestre d'aixa Julià Vives Castellví. L'alcalde de Cambrils -Robert Benaiges–, el regidor de Cultura –Joan Recasens–, el president del Club Nàutic de Cambrils –Joaquim Oliva– i el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí– van visitar ahir els treballs que s'estan realitzant a l'escar del port cambrilenc. Els treballs, que van començar a finals de febrer, consisteixen en el canvi de quilla, roda proa, neteja interior i de la coberta de l’embarcació. Es compta també amb la col·laboració dels membres del mòdul d’aprenents de mestre d’aixa de la Casa d’Oficis de Cambrils del Departament d’Educació i Polítiques Actives d’Ocupació de l’Ajuntament.

Propietat del Museu d’Història de Cambrils des de l’any 2005, aquest bastiment de fusta ha estat més de cinc anys esperant poder ser restaurat. El llarg procés de patrimonialització es va iniciar amb la donació dels antics propietaris al Museu d’Història de Cambrils. Poc temps després es va signar un conveni entre l’Ajuntament de Cambrils i el Museu Marítim de Barcelona per a la redacció del seu pla de restauració que veuria la llum a l’any 2008. L‘objectiu es va fixar en poder presentar al públic una embarcació de fusta a l’aigua tal i com era quan es de finalitzar a Cambrils el 1936.

A partir d’aquí es va redactar el projecte de restauració que va ser visat finalment l’any passat quan també es va signar, al mes d’octubre, un nou conveni entre l’Ajuntament de Cambrils i el Club Nàutic de Cambrils. Gràcies a aquest acord, es facilitava a la Teresa poder ser restaurada a l’Àrea Tècnica del Port de Cambrils, gestionada pel propi Club Nàutic de Cambrils. És així com just abans de Nadal l’embarcació va ser treta de l’aigua i es van sol·licitar els corresponents permisos a la Capitania Marítima de Tarragona per iniciar la restauració. El Museu d’Història de Cambrils havia adjudicat els treballs de la primera fase pocs dies abans a l’empresa Astilleros J.Tur Chaler per un import de 37.321’20 euros. Una vegada aconseguits els permisos, van començar els treballs de restauració.


Robert Benaiges, Joan Recasens i Salvador Matas, acompanyats de Gerard Martí i de Jordi Piqué van ser presents en l'inici d'aquests treballs

Comenta aquest article