Informació general

La Guàrdia Civil desarticula una xarxa dedicada al tràfic d'haixix instal·lada a l'Ametlla de Mar

Per Redacció

La Guàrdia Civil va localitzar 850 quilos d'haixix en tres registres domiciliaris

L'equip de policia judicial de la Guàrdia Civil de Tortosa, la Guàrdia Civil de Tortosa i de l'Ametlla de Mar, així com la Policia Local de l'Ametlla de Mar han desarticulat una xarxa d'abastiment i subministrament d'haixix que operava en les comarques del Baix Ebre i el Montsià. Després de diversos mesos d'investigació, en l'anomenada operació "Jonath", s'han detingut dotze persones com a presumptes autores de delictes contra la salut públic, associació il·lícita i robatori amb violència i intimidació en grau de temptativa. Es tracta de dotze homes, nou dels quals són de nacionalitat espanyola, un altre és del Regne Unit, un altre és argentí i un altre és de nacionalitat marroquina. Entre els detinguts hi ha un home argentí de 39 anys d'edat, veí de Cambrils. La resta eren veïns de l'Ametlla de Mar, un de Sant Carles de la Ràpita i un altre de Sant Jaume d'Enveja.

Es localitzen 850 quilos d'haixix

L'operació va iniciar-se el mes de setembre de 2010 quan es van detectar suposats delictes de narcotràfic en la zona costanera del sud de Catalunya, concretament es van iniciar les investigacions sobre l'existència d'una organització dedicada a efectuar comisos d'haixix pel litoral de la costa tarragonina, i es localitza el gruix d'integrants d'aquest grup a la localitat de l'Ametlla de Mar. Els dies 9 i 10 de març es va iniciar la intervenció policial on es van detenir a quatre persones i es van efectuar tres registres domiciliaris, en els quals es van localitzar 850 quilos d'haixix. El dispositiu policial va seguir el dia 11 de març amb tres detencions més a l'Ametlla de Mar i també a Sant Carles de la Ràpita. El dia 14 de març van seguir les detencions també a l'Ametlla de Mar, Sant Carles de la Ràpita i Tortosa.

El 'modus operandi' dels traficants

El 'modus operandi' utilitzat pels traficants consistia en fer arribar un comís d'haixix entran per mar per la costa del Baix Ebre, però davant de la presència de la Guàrdia Civil, llançaven la droga a l'aigua. Posteriorment, un grup de submarinistes tenia coneixement d'aquest fet i es dedicava a la búsqueda dels fardells submergits al mar. Aquests els recuperaven i els traslladaven a una finca de Tivissa, on passaven més desapercebuts i era el lloc idoni per secar i amagar la droga. Quan contacten amb una altra persona dedicada a l'àmbit del narcotràfic per vendre-la, coincideix que se l'ofereixen a un membre de la mateixa organització. Aquest intenta recuperar-la armat amb una pistola, i en aquest moment es produeix la intervenció de la Guàrdia Civil. L'actuació policial va evitar la mort d'alguns dels membres d'aquest grup instal·lat a l'Ametlla de Mar, així com la distribució d'aquesta droga a diferents punts d'Europa com Itàlia o Anglaterra, i també a la zona del Baix Ebre i el Montsià.
Cal destacar que el fet de llançar la droga el mar s'hauria produït de forma esporàdica, sense que fos una pràctica habitual d'aquest grup de traficants.
 
Els detinguts han passat a disposició del jutjat número 2 de Tortosa, decretant l'ingrés a presó d'onze d'ells i un altre ha sortit en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta, s'està analitzant tota la documentació intervinguda i segueixen les gestions per aclarir el cas. Tampoc es descarten noves detencions.

Comenta aquest article