Informació general

ICV presentarà una moció al ple reclamant el tancament de les centrals nuclears

Per Redacció

Imatge de l'explosió que va produir-se en una refineria propera a la central nuclear de Fukushima, al Japó

En la sessió plenària que se celebrarà el proper 31 de març, ICV presentarà una moció reclamant el tancament progressiu de les centrals nuclears. La moció també té la finalitat de mostrar la solidaritat amb la ciutadania del Japó arran de la "catàstrofe nuclear sense precedents després del terratrèmol i el tsunami del passat 11 de març i amb l'afectació de la central nuclear de Fukushima I".
ICV també aprofitarà la moció per a recordar el rebuig per la instal·lació d'un Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Radioactius d'Alta Activitat a Catalunya.

En la moció, ICV explica que a l'estat espanyol existeixen centrals nuclears de les mateixes característiques que la central de Fukushima I, com és la de Santa Maria de Garoña, a Burgos. Per ICV, "l'energia nuclear és incompatible amb un model energètic sostenible". A més, segons ICV, "el govern espanyol està incomplint el seu compromís d'elaborar el calendari de tancament de les centrals nuclears. El tancament d'aquestes centrals ha de ser un objectiu fonamental de la nostra societat ja que, juntament amb el fracàs econòmic i tecnològic, l'energia nuclear ha causat ja greus problemes a la salut pública i al medi ambient: accidents nuclears, generació de residus radioactius impossibles d'eliminar i, a més, contribueix a la proliferació de les armes nuclears".

"Més de 7.000 tones de combustible de les diferents centrals nuclears espanyoles aniran al cementiri nuclear"

Pel que fa al Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Radioactius d'Alta Activitat, ICV manifesta que arribarà a emmagatzemar "més de 7.000 tones de combustible de les diferents centrals nuclears espanyoles i de 1.900 metres cúbics de residus procedents del desmantellament de les plantes ja desconnectades de la xarxa i, per tant, continuaran emetent radioactivitat". La moció explica que els municipis veïns i els governs supramunicipals i regionals han mostrat el desacord amb la instal·lació d'aquesta infraestructura al municipi d'Ascó. El rebuig també ha vingut d'una part dels veïns d'aquesta localitat i que el Parlament de Catalunya també ha mostrat el seu rebuig a que es faci aquest Magatzem a les comarques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Baix Camp i, per extensió, a tot el territori de Catalunya. Al mateix temps, ICV demana que, a la vegada, es plantegin alternatives als territoris que avui en dia viuen al voltant de la producció de l'energia nuclear,

La CANC demana al govern espanyol que descarti Ascó per ubicar el cementiri nuclear

En un mateix sentit, aquest passat dimarts, la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va emetre un comunicat demanant al govern espanyol que descarti ubicar el cementiri nuclear a Ascó per la proximitat a les centrals nuclears. En el comunicat de la CANC es fa un repàs dels greus accidents nuclears de Txernòbil i de Fukushima així com dels accidents que han patit, els darrers anys, la central de Vandellòs II. En el comunicat, referent al recent accident a Fukushima, es diu que els reactors d'aquesta central nuclear, "han evidenciat clarament que l'energia nuclear és incontrolable per un fet tan simple com és la manca de subministrament elèctric extern que, en aquest cas, l'ha generat un fet catastròfic com un terratrèmol i un posterior tsunami i que s'ha agreujat per la concentració d'instal·lacions de risc en un mateix indret".

Per la CANC, en la zona d'influència d'Ascó, s'hi troben dos reactors nuclears de 1000 MW cadascun situats a 750 metres, una subestació elèctrica  per on s'evacuen els 2000 MW de les centrals nuclears, situada a menys de 500 metres, un complex químic a Flix, situat a 3 km, la carretera C-12 per on passen vehicles amb mercaderies perilloses ja que forma part de la Xarxa d'Itineraris per a Mercaderies Perilloses i que es troba adjacent als terrenys oferts per l'Ajuntament d'Ascó. També considera que el cementiri es trobaria en una zona afectada pel trencament de les preses de Mequinensa, Riba-roja i Flix i en una zona que compta amb registres sísmics històrics, com és el cas del terratrèmol de Tivissa de l'any 1845 d'un valor de 5-6 a l'escala Richter. També considera massa propera la proximitat a la central nuclear de Vandellòs, uns 25 km, i la densitat de població que es troba en un radi de 50 km al voltant d'Ascó on hi ha poblacions tan importants com Tarragona, Lleida, reus, Cambrils, Salou, Tortosa, Amposta, Valls, Montblanc, les Borges Blanques, ...


Comenta aquest article