Informació general

El Parlament català aprova una resolució en contra del cementiri nuclear a Ascó, arran d'una proposta d'ICV-EUiA

Per Redacció

Imatge de la torre de refrigeració d'aigua de la central nuclear d'Ascó

La Comissió de Territori i Sostenibilitat va aprovar ahir, amb els vots a favor de tots els grups, excepte del PP, la proposta de resolució d'ICV-EUiA per impedir que el cementiri nuclear s'ubiqui a Ascó. La portaveu parlamentària –Dolors Camats–, la diputada per Tarragona –la cambrilenca Hortènsia Grau– i la delegada de Greenpeace a Catalunya, Anna Rosa Martínez, van celebrar el resultat de la votació i van manifestar la necessitat de reobrir el debat sobre el futur de l'energia nuclear. "L'energia nuclear té actualment els mateixos problemes d'origen que fa 56 anys, tant pel que fa al cost, a la seguretat, als residus que genera, a la proliferació, i a la percepció social. Des d'ICV continuarem presentant propostes aquí com a Madrid perquè el Parlament obri una taula sobre el pla pont de tancament de les centrals que ja vam presentar el 2009 a Madrid", va destacar Hortènsia Grau.

Hortènsia Grau: "La ciutadania té dret a decidir si vol viure en el territori més nuclearitzat de l'Estat"
 
De la mateixa manera, la diputada per Tarragona va assegurar tant dins de la Comissió com en roda de premsa que "la ciutadania té dret a decidir si vol viure en el territori més nuclearitzat de l'Estat sota la inseguretat i la incertesa d'un model energètic que no genera riquesa –la prova és la renta per càpita de Ribera d'Ebre per sota la mitjana– i que malmet un territori", alhora que va criticar el procés engegat pel Ministeri d'Indústria perquè vulnera el Conveni d'Aarhus sobre l'accés a la informació i la participació de la ciutadania en la presa de decisions ambientals a banda d'incomplir les condicions que fixava la Comissió Interministerial, com per exemple que el cementiri no es trobi en un cercle de 750 metres de la zona 0 d'una altra central, o que no es trobin en terrenys a la llera d'un barranc (a Ascó el 40% dels terrenys estan situats en una zona no recomanable).

Dolors Camats: "Avui ha quedat clar que a Catalunya no hi ha consens per a la ubicació del cementiri nuclear"
 
En aquest sentit, la diputada per Tarragona va denunciar els arguments del PP sobre l'Informe relacionat amb els llocs de treball que es podrien crear amb la instal·lació de l'ATC a Ascó: "ja sabem quines conseqüències té a Tarragona i a les Terres de l'Ebre, ja hem pagat amb escreix l'impost energètic i la mostra és que la Ribera d'Ebre té un PIB molt alt però una renda per càpita molt baixa. Que els ho expliquin els pagesos, que tenen dificultats per vendre els seus productes". Per això, Grau es va comprometre a "continuar la batalla" perquè Tarragona i les Terres de l'Ebre deixin de ser el territori més nuclearitzat de l'Estat espanyol. D'altra banda, Camats també va criticar que "avui ha quedat clar que a Catalunya no hi ha consens per a la ubicació del cementiri nuclear", en referència a les "reiterades" declaracions del Govern espanyol en relació a la voluntat de prendre aquesta decisió  amb el màxim consens territorial, polític i social per la qual cosa ha assegurat que "de cap de les maneres podem afrontar la ubicació del cementiri sense tenir en paral·lel el debat sobre el futur de l'energia nuclear".
 
Per la seva banda, Anna Rosa Martínez va agrair a ICV-EUiA la presentació de la Proposta de Resolució que diu que el Parlament de Catalunya rebutja la instal·lació d'un magatzem temporal centralitzat de residus nuclears al municipi d'Ascó".

Esquerra dóna suport a reafirmar l’oposició del Parlament a la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó

El diputat al Parlament d’Esquerra Republicana de Catalunya Marc Sanglas, portaveu a la Comissió de Territori i Sostenibilitat, també va explicar el suport d’ERC a la proposta de resolució aprovada ahir. En aquesta línia, Sanglas va avisar que "la decisió del govern espanyol sempre recau en la mateixa idea, que és perjudicar els Països Catalans".

La designació del lloc del cementiri nuclear està pendent des de fa mesos. Malgrat aquest retard per part del govern espanyol, Sanglas va subratllar que "la instal·lació del magatzem temporal centralitzat requereix del consens territorial, social i polític i això no existeix a Catalunya’. De fet, s'aprovava per tercera vegada un pronunciament del Parlament en contra del MTC, les anteriors vegades van ser l’11 de març de 2008 i l’11 de març de 2010. El portaveu del grup republicà va defensar "anar cap a un nou model energètic que passa per la reducció del pes de la producció nuclear’. No obstant això, "mentrestant alguna cosa haurem de fer amb els residus nuclears, i Esquerra no està d’acord amb la idea d’emmagatzemar-los en un lloc centralitzant-los, sinó que apostem per la minorització dels residus i que aquests siguin assumits per cadascuna de les centrals que els generen".

Comenta aquest article