Cultura

S'inaugura l'exposició del 30 aniversari del Premi de Pintura Vila de Cambrils

Per Berta Ruiz

L'exposició sobre els 30 anys del premi de Pintura Vila de Cambrils es podrà visitar a la sala Àgora fins el 13 de maig

El 7 d'abril de 1981, el ple de l'Ajuntament aprovava la creació del Premi de Pintura Vila de Cambrils per donar suport i fomentar l'activitat artística. Ara es compleixen 30 anys del naixement d'aquest premi i per aquest motiu, el departament de Cultura de l'Ajuntament ha organitzat una exposició que recull els 30 primers premis del certamen, una mostra de l'evolució dels treballs dels artistes. La inauguració de l'exposició tenia lloc el passat divendres al vespre a la sala Àgora, precedida d'un acte a la sala de plens al qual hi van assistir persones que al llarg de tres dècades han estat implicades en el premi, des de l'organització, jurat, artista i públic.

3.895 obres i 3.235 autors presentats en 30 anys

Al llarg de les 30 convocatòries s'hi han presentat 3.895 obres i 113 persones han format part del jurat, gent relacionada amb el món de l'art com galeristes, directors de museus, crítics o artistes. El primer guanyador, l'any 1981, va ser Josep Ferré Revascall amb l'obra "Contrallum Cambrils", i l'última guardonada, l'2010, va ser l’obra "A ciutat" de Natàlia Sanahuges Escoda. Durant aquestes tres dècades hi han participat un total de 3.235 autors, alguns dels quals han repetit en diverses convocatòries. El primer any, s'hi van presentar un total de 23, mentre que en la darrera edició en van ser 290. El pintor pintor que més vegades ha guanyat el primer premi és Valentín Lanza que ho ha fet en quatre ocasions (1985, 1988, 1989, 1990). Dues vegades l'han guanyat, la cambrilenca Núria Mariné (2001, 2006), Jordi Lafón (2002, 2005) i Raimon Colomer Pagès (1992, 1997). L'exposició del Premi de Pintura Vila de Cambrils també ha passat per diferents espais, passant per la sala d'exposicions del Club Nàutic en les dues primeres edicions, instal·lant-se a la Cripta de l'Ermita entre els anys 1983 i 1995, mentre que a partir de l'any 1996 es va triar la sala Àgora de l'edifici consistorial.
Cal destacar també que el Premi de Pintura va ser el primer que es va crear i posteriorment s'hi van afegir el de Fotografia, la Beca de Recerca, el Premi Literari de Narrativa Marítima, el d'Escultura i el de Poesia.

Joan Recasens: "Un dia important per a la cultura a casa nostra"

En la seva intervenció, el regidor Cultura –Joan Recasens– va manifestar que "aquest és un dia important per a la cultura a casa nostra, perquè fa 30 anys i un dia, el ple aprovava la creació d'aquest premi a petició de la comissió de cultura. Una comissió que l'any 1981 estava integrada per Jacint Panicello Cristofol, Fernando Vizcaino Muñoz, Salvador Ramon Martí, Joan Rovira Recasens i Jordi Mariné Tarés. A tots ells moltes gràcies, perquè van voler donar suport a la cultura i a la creació artística. També gràcies a tots els consistoris que han vingut després i els seus regidors de cultura, per seguir apostant per aquests premis". Un premi que segons va dir Recasens, "ha volgut potenciar l'art i acostar-lo a la ciutadania, un premi que és el pal de paller dels Premis Vila de Cambrils. Un premi que va néixer humilment, però que ha crescut i s'ha fet un nom dins del panorama artístic de Catalunya. Un premi molt arrelat dins de la vida cultural de Cambrils, esperat pels artistes –sobretot de casa nostra– i també pel públic. Un premi ha arribat fins aquí gràcies la tasca de la gent de la casa com la Pilar Casas, la Gemma Massagué, Montserrat Gavaldà, Míriam Espolet i Montserrat Marco".

Aposta per l'art i la cultura

Després de les paraules de Recasens, va ser el torn de Pilar Casas, actual cap del servei de Cultura de la Diputació de Tarragona, qui va estar durant 20 anys al capdavant del departament de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils. Casas va repassar els inicis del premi i va agrair l'esforç i la dedicació de les primeres persones que van apostar per la cultura, així com de tota la gent que ha fet possible que el certamen de pintura cambrilenc s'hagi mantingut al llarg del temps i hagi esdevingut un referent dins del panorama artístic. Per la seva part, Maria José Quinteiro de la galeria Anquin's de Reus, en representació dels membres del jurat també va adreçar unes paraules d'agraïment per poder formar part de la història del Premi de Pintura Vila de Cambrils. Finalment, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– va tancar el torn de parlaments mostrant-se satisfet de la celebració del 30 aniversari d'uns premis de pintura, que fomenten la cultura al municipi i que al llarg de la seva història s'han fet un nom dins del món artístic.

L'exposició dels 30 anys del Premi de Pintura Vila de Cambrils es podrà visitar a la sala Àgora del consistori cambrilenc fins el proper 13 de maig.

Pilar Casas durant la seva intervenció

Imatge del públic assistent a l'acte

Comenta aquest article