Societat

El Pla de Barris crea el joc de taula "Vileros i mariners", una iniciativa per dinamitzar el comerç local

Per Jonathan Galán

Un moment de la roda de premsa de presentació del joc. D'esquerra a dreta: Ramon Oller, Elisenda Sánchez, Joan Mas, Elisa Guirao, Eduard Asensio

El passat dijous al matí es presentava en roda de premsa el joc de taula "Vileros i mariners. El joc dels carrers de Cambrils", creat amb l'objectiu de dinamitzar i potenciar el comerç local. La presentació va anar a càrrec del regidor del Pla de Barris –Joan Mas–, juntament amb el creador del joc –Ramon Oller– i diferents representants de l'oficina del Pla de Barris.

En la seva intervenció, Joan Mas va repassar la tasca que s'ha realitzat al Barri Antic en els darrers anys a través del Pla de Barris. Segons va dir s'ha volgut dotar de vida la zona amb tot un seguit d'obres i potenciant l'àmbit comercial del barri. "Es tractava de transformar urbanísticament i socialment aquest barri i donar-li la espenta que necessitava per continuar sent el barri més emblemàtic de la ciutat ja que és el seu nucli històric", va dir Mas. El regidor del Pla de Barris també va fer esment del seguit de programes de caràcter social, cultural i comercial que s'han impulsat els quals han estat molt ben valorats tant pels comerciants de tota la vida com pels nouvinguts al barri. En aquest sentit, també va afegir que en els darrers anys ha augmentat el nombre de residents al barri així com la quantitat de comerços que s'han establert.

Ara, la nova oferta que es presenta per seguir aquesta línia de dinamització del barri és el joc de taula "Vileros i mariners". Segons va explicar Mas, "el seu objectiu és estimular el comerç local, però no només del Barri Antic sinó que s'ha creat un punt d'unió en les dues zones històriques de Cambrils". Un altre dels objectius del joc és una "aposta pedagògica" per tal que els ciutadans de Cambrils tinguin més visible el patrimoni cultural de Cambrils. Tot i que és un joc especialment per a la canalla, hi poden jugar persones d'entre 3 i 99 anys. També serà una eina útil de transmissió cultural pels nouvinguts a la població.

Com es juga?

Tal i com explicava el seu creador, Ramon Oller, "aquest joc és una mena de barreja entre el Monopoly i el Trivial". Es juga amb un taulell similar al del Monopoly format pels 20 carrers tant del nucli històric de la vila, com del nucli històric del port. També trobem les caselles de les galeres o les oliveres les quals es corresponen a les preguntes de baix a mar o preguntes relacionades amb la vila. Les caselles negatives són les mestralades o les rierades, les quals et porten a la casella inicial. El diner s'anomena "pallofes", una antiga moneda autòctona de Cambrils a l'Edat Mitjana amb el qual es compren els carrers, es paga en cas de caure en un carrer aliè i un cop es té una illa de carrers es poden muntar diferents elements del seguici festiu. En cas de caure en una illa de carrers amb elements del seguici festiu muntats, el preu a pagar serà més alt. També cal destacar que els dibuixos que il·lustren els carrers són els antics dibuixos que hi havia a les ceràmiques dels carrers.

Com es pot aconseguir?

El taulell es comercialitza a 5 euros i els sobres que contenen les preguntes, els elements del seguici festiu i les propietats dels carrers es venen en sobres d'1 euro. Segons deia el creador, per aconseguir tot el joc s'hauran de comprar 12 sobres en els quals, segurament aniran sortint coses repetides, així que hauràs d'anar intercanviant preguntes, possessió dels carrers i elements festius repetits amb altres persones que tinguin el joc.
L'Ajuntament oferirà el joc a les associacions cambrilenques a un preu més econòmic. De moment, s'ha fet una tirada del joc de 1.500 exemplars

Ramon Oller fent una demostració acompanyat de les explicacions de Joan Mas

Comenta aquest article