Informació general

L'escriptora Isabel-Clara Simó parla de la futura independència d'Escòcia i de Catalunya en un acte de SI

Per Redacció

L'escriptora Isabel-Clara Simó va rebre uns obsequis de part de la candidata de SI, Gemma Capella

El passat dissabte 7 Solidaritat Catalana per la Independència va organitzar una xerrada-col·loqui amb l'escriptora Isabel-Clara Simó al restaurant la Fusteria. L'acte també va comptar amb la presència del membre de SI Emili Valdero, professor d'econometria a la UB.
L'escriptora va començar el cafè-col·loqui amb dues celebracions: la primera, la legalització de Bildu, i la segona la majoria absoluta aconseguida a Escòcia pel partit nacionalista escocès que va anar a les eleccions prometent un referèndum sobre la independència. Isabel-Clara Simó va comentar que sempre havia pensat que Catalunya es declararia independent abans que Escòcia, però com probablement serà al revés això facilitarà les coses a Catalunya. Com a diferències entre Escòcia i la Gran Bretanya se'n van comentar dues. Mentre a Londres el primer ministre Cameron ha dit que farà campanya a favor del NO, a Madrid el seu tarannà poc democràtic, els porta a no acceptar cap referèndum sobre la secessió. També va comentar Isabel que mentre els escocesos se senten britànics però no anglesos, i allà no existeix cap llengua britànica, a Catalunya els catalans no ens sentim espanyols, i els castellans han assimilat el castellà a espanyol. No obstant va comentar que també hi ha molta gent que viu a Catalunya que es senten espanyols, però no de la manera en que els escocesos es senten britànics.
Els assistents van comentar que hi havia molts altres exemples de països que s'havien independitzat recentment a Europa de manera pacífica al·ludint als països de l'Est. Isabel però va opinar sobre la falta de paral·lelisme d'ambdós casos ja que els països de l'Est que es van independitzar ho van fer quan es va enfonsar la Unió Soviètica. En el cas català l'ocasió perduda va ser quan es va enfonsar l'imperi espanyol el segle XIX, "amb la pèrdua de Cuba i Filipines ens n'hauríem d'haver anat, però justament llavors va sorgir amb més força el centralisme espanyol, preocupat de que Castella no perdés les últimes possessions. Per tant ara els països que tenen similitud amb Catalunya serien Escòcia, que no aprofiten un enfonsament d'un estat, sinó que en una situació normal volen ser independents".

Un altre dels temes que es va discutir entre els assistents va ser la llei de Dependència que, segons es va comentar, no s'ha pogut aplicar perquè no hi havia recursos. Un assistent va comentar que la seva mare si que l'havia cobrat, però dos anys després de morir. Emili Valdero va explicar la discussió entorn del fons de competitivitat. Segons Valdero "la llei s'ha fet tan interpretable que l'Estat pot interpretar el que li sembli."

"Que es pot fer des dels pobles per arribar a la Independència?"

Aquesta va ser una de les preguntes que es va formular per part d'un dels assistents a l'acte. Isabel-Clara Simó va dir que "nosaltres som un poble pacifista a la força i ja que el camí de les armes no és el nostre, només tenim un camí i és el de ser absolutament insuportables i per tant hem de ser corcons a tots els àmbits on puguem. És des dels ajuntaments des d'on es pot fer més feina per sensibilitzar la gent sobre la necessitat de ser independents perquè d'aquí a 4 anys al Parlament hi hagi una majoria suficient per encetar el camí cap a la Independència".
Els assistents van comentar coses tant diverses com que alguns immigrants de segona generació criden consignes a favor de Franco, o que alguns dels immigrants actuals no vulgui aprendre català mentre que altres només s'expressen en català i no volen saber res del castellà.
A 1/4 de 8 es va haver de finalitzar l'acte perquè l'escriptora tenia un acte a Alcover. Abans però Gemma Capella va fer entrega tant a l'Isabel com a l'Emili d'un llibre sobre la cuina de Cambrils així com informació turística per tal que faci una bona propaganda del nostre poble.

Comenta aquest article