Informació general

ICV-EUiA demana un territori sense risc nuclear, potenciant l’estalvi energètic i les energies renovables

Per Redacció

Els membres de ICV-EUiA a la platja de l'Almadrava i amb la central nuclear de Vandellòs de fons

Ahir, davant de la platja de l'Almadrava i amb la central nuclear de Vandellòs de fons, el secretari general d'ICV i diputat al Parlament –Joan Herrera–, la diputada Hortènsia Grau i l'alcaldable d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Cambrils –Salvador Matas– van oferir una roda de premsa per denunciar que "no es pot permetre que el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre tinguin la hipoteca d'unes centrals nuclears tan insegures i tan cares, tan a prop de les nostres cases. Tant per les persones que hi vivim com per l'impacte en el turisme".

Joan Herrera: "Les centrals són cosa del passat i no del futur que tots desitgem"

En concret, van demanar el tancament progressiu de les nuclears i van reiterar el rebuig a la instal·lació del cementeri nuclear a Ascó. Segons Herrera "després de Fukushima s'evidencia que les nuclears són cosa del passat i no del futur que tots desitgem". La formació reivindica una nova manera de fer política, "més transparent i amb un territori sense riscos. Així com un canvi de model energètic que es basi en les energies netes, segures i renovables". Herrera també va aprofitar la seva presència davant de la nuclear per denunciar que per un desajustament alhora de comptabilitzar el cost elèctric, les empreses que gestionen les centrals poden estar ingressant uns 800 milions d'euros anuals més dels que els hi correspondrien. "Diners que podrien anar destinats a capgirar el model energètic i beneficiar alhora milers de nous llocs de treball alhora que construïm als nostres pobles i ciutats unes realitats més segures", va dir.  

Obrir un debat ciutadà de model energètic per Cambrils
 
Per tal de fer-ho possible a escala local, Salvador Matas candidat d’ICV-EUiA a Cambrils va plantejar la necessitat d'obrir un debat ciutadà de model energètic per Cambrils, on es primi una mobilitat sostenible, l'estalvi i eficiència de l'enllumenat i, la creació d'energia neta i alternativa al municipi. "Capgirar l'actual cultura energètica basada en els carburants fòssils i les nuclears, passa per un canvi cultural i educatiu que ha de començar per les escoles i que cal implementar en polítiques concretes que tinguin com a finalitat reduir a escala local la dependència nuclear i del petroli i les emissions que produeixen l'efecte hivernacle i poder prescindir d'una energia tan perillosa com la nuclear", va explicar. 

Propostes d'ICV Cambrils en matèria energètica
 
ICV-EUiA Cambrils proposa una sèrie de mesures en matèria energètica: reduir la despesa amb un pla d'estalvi energètic tant en els edificis municipals com en l'enllumenat; instal·lar plaques fotovoltaiques  als edificis públics; avançar cap a l'optimització energètica i l'autoabastiment amb energies renovables; crear una agència d'energia municipal; realitzar campanyes d'eficiència energètica, promoció de l'energia solar i altres renovables; crear un centre de recursos ambientals a l'aula verda del Parc de Pinaret per oferir informació i assessorament en temes mediambientals; reclamar un pla de tancament progressiu de les centrals nuclears properes, Vandellòs i Ascó, per l'afectació del nostre municipi en cas d'accident i exigir plans d'emergència reals, atès que estem dins la zona 1 del pla PENTA per Vandellòs, i rebutjar la ubicació propera del cementiri de residus nuclears de tota Espanya.

 

Comenta aquest article