Es realitza una nova campanya dexcavacions al jaciment prehistòric del Cavet per conèixer els inicis de les societats neolítiques
Grup d'arqueòlegs treballant al jaciment del Cavet, aquest matí |
Un equip integrat per set persones està realitzant una nova campanya dexcavacions arqueològiques al jaciment prehistòric del Cavet. Els treballs es van iniciar el passat 16 de maig i es perllongaran fins al 31 d'aquest mes i tenen com a finalitat obtenir restes arqueològiques que permetin constatar que el sector I daquest jaciment prehistòric ja va estar ocupat en els moments inicials del neolític, com en el cas del sector II. Fins ara, s'ha evidenciat una cronologia de fa uns 6.500 anys abans del present, sent un dels més antics de la Península Ibèrica pel que fa a aquest període i, per tant, "es tractaria dun dels primers assentaments coneguts de grups dagricultors i ramaderes", segons ha manifestat Marta Fontanals, directora de lexcavació i investigadora de lIPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).
Cal recordar que lIPHES va signar lany 2006 un conveni marc amb lAjuntament de Cambrils on aquest, a través del Museu dHistòria de Cambrils, es fa càrrec de la inversió que sen derivi dels treballs científics que es realitzin al jaciment. Enguany són 9.558 euros per a la campanya i els posteriors treballs de laboratori, que globalment ja han rebut el suport de la Generalitat de Catalunya a través duna subvenció bianual atorgada al Museu dHistòria de Cambrils.
S'han descobert fragments de ceràmica, sílex, malacofauna marina i carbons
Fontanals ha explicat que, pel que fa al sector I, en aquesta campanya "sintervé un paquet sedimentari que està dipositat damunt de les sitges i que lany anterior va proporcionar materials molt probablement pertanyents al neolític antic. De moment, durant la intervenció denguany ja shan posat al descobert fragments de ceràmica, industria lítica de sílex, malacofauna marina i carbons. "Es preveu que si es localitzen restes de cereals carbonitzats es pugui efectuar una datació radiocarbònica d'una d'aquestes restes i confirmar la cronologia del jaciment", ha explicat Marta Fontanals. És per aquesta raó que tot el sediment que sextrau se sotmet a un procés de flotació i rentat amb aigua per recuperar la matèria vegetal cremada. Cal dir, a més, que en aquest sector on es treballa enguany hi ha un centenar de sitges, la majoria, encara, per excavar.
Lequip que té cura de tots aquests treballs està integrat per un estudiant de la Universidad de Educación a Distancia (UNED), cinc arqueòlegs vinculats a lIPHES i la directora de lexcavació. Lequip ha vist millorades les condicions de treball gràcies a que a principis dany el jaciment presenta una tanca al sector I com a protecció perimetral, fet que permet treballar amb seguretat i continuïtat en tot el recinte.
La part del jaciment on s'està treballant té un centenar de sitges, la majoria per excavar |