Cultura

Mossèn Josep Raventós ofereix una conferència sobre la vida de Ramon Muntanyola i la seva relació amb el Cardenal Vidal i Barraquer

Per Berta Ruiz

Un moment de la conferència de mossèn Josep Raventós, ahir al Centre Cultural

El Centre Cultural va acollir ahir al vespre una conferència de mossèn Josep Raventós sobre la vida de Ramon Muntanyola i la biografia del cardenal Vidal i Barraquer. La presentació de l’acte va anar a càrrec del regidor d’Educació i Polítiques Actives d’Ocupació en funcions de  l’Ajuntament, Salvador Matas, i la directora dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Rosanna Camps. L’acte formava part d’un cicle a l'entorn de la figura de Vidal i Barraquer organitzat pel Memorial Democràtic amb el suport de diversos ajuntaments, coincidint amb el 40è aniversari de la publicació de la biografia del cardenal Vidal i Barraquer, "El cardenal de la Pau", escrita per Ramon Muntanyola. El cicle ja va passar pel Centre de Lectura de Reus el 17 de maig i hi tornarà el proper dimarts. Durant el mes de juny la conferència i el recital poètic arribaran a Salou i Mont-roig del Camp.

Josep Raventós va parlar des de l’autoritat d’haver estat col·laborador directe de Ramon Muntanyola, testimoni de l’evolució personal, intel·lectual i íntima que l’apropament al Cardenal Vidal i Barraquer li va suposar. Segons va explicar Josep Raventós, "mossèn Ramon Muntanyola va ser testimoni d'un temps i d'un país. Una trajectòria vital que va estar marcada per l'experiència traumàtica de la Guerra Civil –quan va esclatar tenia 19 anys–, pel seu arrelament a Catalunya i pel seu profund esperit cristià i entusiasta seguidor de Jesús". Tal com va explicar, Ramon Muntanyola va néixer l'any 1917 a l'Espluga de Francolí i sempre va ser un mossèn molt lligat al Camp de Tarragona i de manera especial, a Cambrils. "Ell volia ser capellà de poble i va ser al seminari de Tarragona on va conèixer el Cardenal Vidal i Barraquer", va explicar Raventós. L'esclat de la Guerra Civil el va agafar estant a la Seu d'Urgell i durant uns 40 dies va ser empresonat a la presó de Lleida, però posteriorment va ser alliberat. Quan torna a casa es troba amb l'assassinat del seu pare, d'un dels seus germans i el seu oncle, i es veu obligat a marxar a França, tot travessant els Pirineus en unes condicions molt dures. Finalitzada la Guerra Civil, tal com va explicar mossèn Raventós, "Muntanyola va ser un dels primers capellans que va parlar de reconciliació, tot i haver estat un perseguit. Es va comprometre a estendre la llengua a través dels seus poemes d'una notable qualitat literària. També va treballar en la defensa de la catalanitat".

Després de la conferència de Josep Raventós –col·laborador de Ramon Muntanyola en la realització de l’estudi sobre el cardenal–, el rapsoda Salvador Forès va fer una lectura de poemes de Ramon Muntanyola.

Comenta aquest article