Informació general

L'Agència Catalana de l'Aigua suprimeix els vaixells de neteja de les aigües litorals pel seu elevat cost

Per Redacció

Dos embarcacions "pelicans" netejant les aigües cambrilenques, l'estiu del 2006

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha decidit que enguany no es durà a terme la contractació dels vaixells "pelicà" que en temporades anteriors es dedicaven a la neteja de les aigües litorals. Així es va fer públic aquesta mateixa setmana en la presentació del Pla de vigilància i prevenció de les aigües de bany litorals 2011 del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

2,3 milions d'euros de cost durant 2010

Un dels principals motius d'aquesta supressió del servei ha estat el seu elevat cost –2,3 milions d'euros durant la campanya de 2010–, unes xifres que segons l'ACA, posen de manifest una elevada desproporció entre el cost i els beneficis. Aquesta a més, és una tasca que no és competència de l'Agència Catalana de l'Aigua, tot i que es va assumir per millorar els serveis de vigilància costanera de les platges. Com a exemple, i d'acord amb els volums recollits l'any passat, el cost d'agafar del mar una ampolla de plàstic és de 10 euros. Tot i això, des de l'ACA, fan un balanç positiu del dispositiu d'embarcacions desenvolupat al llarg dels darrers anys.


Reducció dels sòlids flotants a l'aigua


Aquesta decisió, segons l'ACA, també s'ha pres després d'un minuciós anàlisi global i després de l'experiència dels 10 darrers anys (2001-2011), on s'ha demostrat que cada any s'estaven recollint menys sòlids flotants en el litoral català. Així entre 2003 i 2010 s'ha passat de recollir 1.000 metres cúbics de residus a 230 metres cúbics de residus durant tot l'estiu, el que suposa una reducció del 77%. En la darrera campanya, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, es van recollir de mitjana 2,5 metres cúbics de sòlids d'origen humà (principalment plàstics) per cada municipi.

Control d'aigües

D'altra banda, totes les activitats relatives a la gestió de la qualitat de les aigües de bany estan garantides. La temporada de control de l'aigua s'iniciarà el proper 21 de juny i finalitzarà el 15 de setembre. Seran 12 setmanes consecutives on es vetllarà per la qualitat de l'estat de les platges i es realitzarà una acurada vigilància dels sistemes de sanejament. Es controlaran 220 platges (2 més que l'any passat), 248 punts de mostreig i amb el mateix número d'inspectors que l'any 2010, un total de 17. Cada dia de la setmana, els inspectors recorreran les platges per detectar qualsevol possible incidència, fent unes 500 inspeccions durant la setmana, centrant-se en fer les corresponents analítiques.

Projecte Medusa 2011

Per altra banda, un any més es posarà en marxa el Projecte Medusa 2011. L'ACA, en col·laboració i el suport dels ajuntaments, els serveis de salvament i socorrisme, estableix una xarxa informativa per tal de determinar la presència de meduses en el litoral català. Per aquesta temporada, segons l'ACA, es preveuen uns registres de meduses similars als de l'any passat. Tot i això, és difícil avaluar la proliferació de meduses atès que és un fenomen molt complex i on hi estan involucrats molts factors.

Comenta aquest article